Niemcy

Kabinett Mosel Riesling 2020 Römerhof

Mosel
Białe Półsłodkie

Barwa: Żółty z pomarańczowym refleksem.

Bukiet: Smaki i aromaty dojrzałych jabłek, gruszek, brzoskwiń i cytrusów oraz odrobina kwiatowych aromatów.

Smak: Mineralne, owocowe – soczyste w ustach.

Alkohol: 8,5 %

Cukier resztkowy: 36,0 g/l

Kwasowość: 6,0 g/l

Potencjał starzenia: 5-6 lat

Temp. podawania: 10-12 °C

Polecamy do: Lekka słodycz sprawia, że idealnie komponuje się z dojrzałymi serami, kurczakiem, owocami morza.

Mosel – region położony pomiędzy Hunsrück a rzeką Eifel na terenie reńskich wzgórz łupkowych. Już przed 2 tys. lat Celtowie i Rzymianie zakładali tu winnice. Region Mozeli jest najstarszym niemieckim regionem winiarskim i ma najwięcej winnic położonych na stromiznach na świecie.

Zwrócone ku południu lub południowemu zachodowi winnice położone na tarasach stromych wzniesień, zapewniają wspaniały mikroklimat winorośli oraz rzadkim gatunkom roślin i zwierząt. Mineralne, eleganckie rieslingi ze stromych winnic nad rzeką Mozelą należą do najlepszych białych win na świecie.

Gleby: w górnym biegu Mozeli wapienie muszlowe i podłoże triasowe; w środkowym biegu Mozeli łupki, na południe od Zell miękkie łupki gliniaste, bogate w kwas krzemowy szarogłazy; w dolinach połacie żwiru i piachu.
Klimat: kontynentalny z optymalnym poziomem temperatur i optymalną ilością opadów.

Mosel
  • 100%

    Riesling – szlachetna biała odmiana, doskonale przystosowująca się do panujących warunków pogodowych. Region z którego pochodzi wino ma dużo większe znaczenie niż jego rocznik. W swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedla cechy ziemi na jakiej winorośl była uprawiana. Wina mają mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy (fiołek, płatki róży, marzanna) aromat. Po kilku latach leżakowania w butelce riesling nabiera dystyngowanego, zapachu nafty, oraz nut moreli, wiciokrzewu, wosku i marmolady pomarańczowej. Mimo, iż nie współdziała z beczką, doskonale starzeje się w butelce, nawet przez dekady.