Hiszpania
La Casa de Monroy Vinas Viejas Garnacha Seleccion Crianza
Katalonia
Barwa: Rubinowa głębia.
Bukiet: Nuty czerwonych owoców (malin, truskawki), czarnej porzeczki, skóry, czarnego pieprzu, pierników.
Smak: Harmonijne, jedwabista struktura i intensywna owocowość, delikatne, świeże.
Alkohol: 15,0 %
Cukier resztkowy: 0,3 g/l
Kwasowość: 5,5 g/l
Potencjał starzenia: do 2030-35
Temp. podawania: 15-16 °C
Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.
Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.
Wino z aspiracjami do 100 najciekawszych win świata. Gold medal 2019 Concours International G. Du Monde. Coto Pelayo.
Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina. Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.
Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.
Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

- 90%
Garnacha – jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
- 5%
Syrah – „zadziornie pikantne”. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom. Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Wina te ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
- 5%
Tempranillo (Tinto del Toro) – hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będąca podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa pochodzi od „temp rano” co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobra równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia wrażenie gładkości i aksamitności smaku.
Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania
-
Hiszpania
El Burro – Premium Terra Alta D.D.O 2018
Katalonia
-
Hiszpania
Sa Natura D.O. Terra Alta Denominació d’Origon Agricultura Ecologica 2018
Katalonia
-
Hiszpania
L’Avi Arrufi D.O. Blanc fermentaten barrica D.O. 2020
Katalonia
-
Hiszpania
Raig de Raim D.O. Garnatxa Blanca 2021
Katalonia
-
Hiszpania
Baston Petit Verdot VT Castilla 2017
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro D.O. Terra Alta 2020
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro D.O. Terra Alta Blue 2018
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro D.O. Terra Alta Black 2018
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro DO Terra Alta 2018
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro DO Terra Alta Green Donkey 2018
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro D.O. Terra Alta 2018
Katalonia
-
Hiszpania
Vina Orosina DO Terra Alta 2018
Katalonia