Hiszpania

L’Avi Arrufi D.O. Blanc fermentaten barrica D.O. 2018 Celler Piñol

Katalonia
Białe Wytrawne

Barwa: Złocisty z pomarańczowym refleksem.
Bukiet: Dojrzałe owoce brzoskwini i moreli ze śladami przypraw, perfekcyjna równowaga słodyczy i kwasowości z tostowymi i dymnymi nutami dębiny.
Smak: Sute, o pełnym ciele, aksamitne na podniebieniu z długim posmakiem. Niezwykle złożone, białe wino.

Alkohol: 14,5 %
Cukier resztkowy: 0,16 g/l
Kwasowość: 5,8 g/l
Potencjał starzenia: do 2026
Temp. podawania: 10-12 °C

Polecamy do:

Idealne do dorsza suszonego, raków oraz ryb smażonych.

Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona. Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r. Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina.

Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Katalonia
  • 100%

    Garnacha – jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.