Chile

„Libertas” Cabernet Sauvignon Carmenère Gran Reserva trocken Valle del Maule, Chile 2015

Dolina Malue
Czerwone Wytrawne

Barwa: Ciemny wiśniowo-czerwony.
Bukiet: Głęboki bukiet aromatów, przypomina wiśnię, czerwona paprykę, delikatne nuty lukrecji, wanilii.
Smak: Silne, obficie owocowe z charakterem, niezwykle głębokie i wielopłaszczyznowe, doskonale zrównoważone, nuty drewna w finale, zaznaczony feinherb oraz niekończąca się owocowość.

Alkohol: 13,5 %
Cukier resztkowy: 3,38 g/l
Kwasowość: 3,4 g/l
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: 12-15 °C

Polecamy do:

Idealny towarzysz dań grillowych, wołowiny, pieczeni, specjałów wędliniarskich, dojrzałych serów.

Dolina Maule (Chile) – największy obszar winiarski Chile (ok. 15000 ha.), leżący w Dolinie Centralnej, 250 km na południe od Santiago. Już w 1590 r. pojawiły się wzmianki o uprawie winorośli.

Dolina Maule charakteryzuje się największym zróżnicowaniem klimatycznym ze wszystkich regionów winiarskich Chile, co w połączeniu z szeroką gamą różnych gleb oraz faktem, iż uprawia się tu wszystkie szczepy, jakie występują w Chile, daje szeroki wachlarz możliwości produkcji win bardzo różnych.

 

Rzeka Mauale korzystnie wpływa na umiarkowany klimat w obrębie doliny co pozytywnie oddziałuje na uprawy. Znaczne oddalenie od Andów i zimnego wpływ tych gór na klimat, sprawia, że w Dolinie Maule uprawia się przede wszystkim winogrona czerwone, gdyż otrzymywane z nich wina odznaczają się wyjątkową dojrzałością, niemożliwą do osiągnięcia bardziej na południe.

Gleby: żyzne, aluwialne i wulkaniczne.
Klimat: umiarkowany, morski, dość ciepły.
Reserva – wino starzone  6 m-cy w dębowych beczkach.

Dolina Malue
  • 60%

    Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.

  • 40%

    Carmenѐre – dość trudno dojrzewająca odmiana, potrzebująca długiego okresu wegetacyjnego. Kolebką jest francuski Médoc. Jednak, dopiero w Chile gdzie przybyła w XIX w. rozwinęła swe najlepsze cechy. Dziś carmenere kojarzony jest przede wszystkim z Chile, podobnie jak malbec z Argentyną a pinotage z Afryką. Szczep ten tworzy wina posiadające intensywny purpurowy kolor.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania