Chile

Libertas Merlot Semi Sweet D.O. Valle Central 2021

Dolina Malue
Czerwone Półsłodkie

Barwa: Błyszczący, wiśniowo- czerwony.

Bukiet: Wyrazisty aromat czerwonych jagód, konfitury z czereśni, musu jagodowego. Subtelne taniny i bardzo powściągliwa kwasowość – doskonale harmonijne.

Smak: Cudownie aksamitne odczucie w ustach, delikatny kompleks słodyczy na języku, krągłe i bardzo typowe dla Merlota.

Alkohol: 13,0 %

Cukier resztkowy: 28,0 g/l

Potencjał starzenia: kilka lat

Temp. podawania: 17-19 °C

Polecamy do: Delanie pasuje do medalionów z dziczyzny, pieczonego zająca, dojrzałych serów.

Dolina Maule (Chile) – największy obszar winiarski Chile (ok. 15000 ha.), leżący w Dolinie Centralnej, 250 km na południe od Santiago. Już w 1590 r. pojawiły się wzmianki o uprawie winorośli.

Dolina Maule charakteryzuje się największym zróżnicowaniem klimatycznym ze wszystkich regionów winiarskich Chile, co w połączeniu z szeroką gamą różnych gleb oraz faktem, iż uprawia się tu wszystkie szczepy, jakie występują w Chile, daje szeroki wachlarz możliwości produkcji win bardzo różnych.

Rzeka Mauale korzystnie wpływa na umiarkowany klimat w obrębie doliny co pozytywnie oddziałuje na uprawy. Znaczne oddalenie od Andów i zimnego wpływ tych gór na klimat, sprawia, że w Dolinie Maule uprawia się przede wszystkim winogrona czerwone, gdyż otrzymywane z nich wina odznaczają się wyjątkową dojrzałością, niemożliwą do osiągnięcia bardziej na południe.

Gleby: żyzne, aluwialne i wulkaniczne.
Klimat: umiarkowany, morski, dość ciepły.
Reserva – wino starzone 6 m-cy w dębowych beczkach.

Dolina Malue
  • 100%

    Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania