Włochy

MIRAGLIO DOC BRINDISI NEGROAMARO ROSSO 2016 Tenute Rubino, Puglia (Brindisi)

Apulia
Białe Półsłodkie

Barwa: połyskująca, rubinowa.
Bukiet: eteryczne i otulające aromaty wiśni w brandy, śliwki, morwy, czarnej porzeczki wzbogacone nutami czarnego pieprzu, tytoniu, lukrecji, tymianku, rozmarynu, skóry i jałowca.
Smak: silne i elegancki o doskonałej teksturze, aksamitny i harmonijny, bogate w delikatne taniny; doskonale zrównoważone, wyraziste i rześkie z dobrze zbalansowaną kwasowością.

Alkohol: 14 %
Cukier resztkowy: 4 g/l
Kwasowość: 5.5 g/l
Potencjał starzenia: 5-7 lat
Temp. podawania: 16-18 °C

Polecamy do: gulaszu z wieprzowiny, grillowanych Tbone steków, makaronu z sosem mięsnym oraz serów pleśniowych.

Apulia – leżąca w „obcasie” Półwyspu Apenińskiego to fascynująca kraina, w której krajobraz zdominowany jest oliwkami, winogradami i morzem. Wina z gmin z Brindisi i Mesagne mają status DOC. Czerwone wina powstają z negroamaro. Dozwolone jest kupażowanie z sangiovese (maksymalnie 10%) i malvasia nera (maksymalnie 20%).

38 kwalifikowanych winnic zajmuje 585 ha. Czerwone wino jest przechowywane 2 do 3 lat w zbiornikach ze stali nierdzewnej lub dębowych beczkach. Potencjał starzenia w butelce wynosi około 5 – 10 lat. Rodzinna winiarnia Tenute Rubino powstała w latach 80-tych. Na 200 ha winnic położonych u wybrzeży Adriatyku uprawiane są szczepy: negroamaro, malvasia i chardonnay, jako jedyną międzynarodową odmianę.

Gleby: wapienie, gliny i piaszczyste osady.
Klimat: śródziemnomorski, chłodzony wschodnią bryzą znad Adriatyku.

Apulia