Włochy

Miraglio DOC Brindisi Negroamaro Rosso 2016 Tenute Rubino

Apulia
Czerwone Wytrawne

Barwa: Połyskujący rubinowy.
Bukiet: Eteryczne i otulające aromaty wiśni w brandy, śliwki, morwy, czarnej porzeczki jak również nuta czarnego pieprzu, tytoniu, lukrecji, tymianku, rozmarynu, skóry i jałowca.
Smak: Silne i eleganckie o doskonałej teksturze, aksamitne i harmonijne, bogate w delikatne taniny o długotrwałym wykończeniu. Trwałe, owocowe wino, doskonale zrównoważone, wyraziste i rześkie z dobrze zbalansowaną kwasowością.

Alkohol: 14,0 %
Cukier resztkowy: 6,2 g/l
Kwasowość: 5,8 g/l
Potencjał starzenia:
Temp. podawania: 16-18°C

Polecamy do:

Doskonale pasuje do gulaszu z wieprzowiny, grillowanych T-bone steków, makaronu z sosem mięsnym oraz serów pleśniowych.

Apulia – wieczny „przegrany” wypalony słońcem, płaski region Włoch powinien być odpowiedzią na kalifornijską Dolinę Centralną lub australijską Riverinę. Pomimo przewagi naturalnych uwarunkowań oraz ziem pokrytych w większości winoroślami, jakość puglijskich win pozostaje niska – tylko 5,5% kwalifikuje się do standardów DOC, pomimo nadmiaru wyższych apelacji w całych Włoszech. Nowoczesne winiarnie butelkują swoje produkty praktycznie bez wyjątku jako IGT (regionalne).

Nawet wszędobylskie cabernet czy chardonnay są niezdolne do stworzenia dobrych jakościowo win. Czołową częścią regionu są północne obrzeża, graniczące z Abruzją. Na południu najlepsze wina powstają w apelacji Primitivo di Manduria, gdzie krzewy uprawiane na gliniastych glebach w okolicach Mandurii generują wina oszałamiające w alkohol, balansowany charakterystycznymi, dżemowymi nutami i zaskakująco krzepką kwasowością.

Gleby: wapienie z epoki kredy, na którą nakładają się gleby zawierające tlenek żelaza z trzeciorzędu i czwartorzędu oraz glinę.
Klimat: śródziemnomorski.

Apulia
  • 100%

    NEGROAMARO – (NIGRAMARO, Negro Amaro, Abbruzzese) znany jest już od VI w. p.n.e, ciemny, niemal czarny (Negro) szczep występujący w południowej części Włoch, głównie w Apulii. Odznacza się wysoką zawartością alkoholu, wyraźnymi aromatami oraz lekka goryczka (której zawdzięcza nazwę : amaro –  gorzki). Wina z niego powstałe często są soczyste  i żwawe. W przeciwieństwie do szczepu primitivo maja wyraźnie zaznaczona kwasowość i nie SA tak ciężkie. Negroamaro doskonale dojrzewa w beczce, która łagodzi jego taniny.