Hiszpania

Monócuclo Syrah Meses en Barrica 2018

Kastylia i León
Czerwone Wytrawne

Barwa: Czerwony.
Bukiet: Czarne owoce, dym i przyprawy.
Smak: Długi, intensywny i elegancki posmak czarnych owoców i dębu.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 0.50 g/l
Kwasowość: 5.16 g/l
Potencjał starzenia: 12-15 lat
Temp. podawania: 16-18 °C

Polecamy do:

Kiełbasek, serów i wszelkiego rodzaju wędlin.

Ribera del Duero (DO – dotyczy win tylko czerwonych i różowych) położony na północnym płaskowyżu kraju, jest jednym z jedenastu regionów “win wysokiej jakości” w ramach autonomicznej wspólnoty Kastylii i León. Charakteryzuje się płaskim, skalistym terenem. Jest to również jeden z kilku uznanych regionów produkujących wina, które znajdują się wzdłuż rzeki Duero. Mieszanka wysokich temperatur dnia oraz niskich w nocy stwarza idealne miejsce dla wzrostu tempranillo szczepu, z którego najsłynniejsze wina powstają od XIX w najsłynniejszej hiszpańskiej winnicy Vega Sicilia.

VALTOÑAR (producent) – jest owocem iluzji i twórczości rodziny winiarzy, którzy osiedlili się w Ribera del Duero w XVII w. Nazwa VALTOÑAR pochodzi od miejsca w Ribera del Duero, gdzie uprawa winorośli sięga czasów niepamiętnych.

Gleby: warstwy piasku szlamowego lub gliniastego, naprzemiennie z wapiennymi i kredowymi.
Klimat: kontynentalny zbliżony do śródziemnomorskiego z długimi, suchymi latami oraz ciężkimi, zimami.

Kastylia i León
  • 100%

    Syrah – „zadziornie pikantne”. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom. Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Wina te ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.