-
Sangiovese - łacińskie „Sanguis Jovis" oznacza krew Jowisza. Jest podstawowym szczepem Chianti oraz dużej części środkowych Włoch. Występuje również w Argentynie, Chile, USA. Trudny w uprawie z powodu długiego okresu wegetacyjnego oraz podatności na choroby. Ceniony jest za wysoką kwasowość, mocne taniny i zrównoważony charakter a także swoją „plastyczność” i wszechstronność. Charakterystyczne pikantne smaki ciemnych wiśni i czarnych owoców pestkowych (czereśnia) mogą być wspierane przez nuty liści pomidorów i suszonych ziół, drewna, orzechów i kawy.
-
Dojrzewanie w dębexowych beczkach wzbogaca wina o aromaty śliwki i dzikiej maliny, jagód a nawet nuty zwierzęce czy cedrowe. W Toskanii sangiovese jest jedną z odmian dopuszczonych w prestiżowym Brunello di Montalcino DOCG i stanowi podstawę Vino Nobile di Montepulciano oraz popularnych win Chianti. Ma również znaczący udział przy powstawaniu tzw. Supertoskanów. Zdolny do leżakowania nawet 20 lat, jest też atrakcyjny pod postacią win młodych.
Włochy
Orizzonti Rubicone Rosso 2018 E.Maria Gerhardt Emilia Romagna IGT
Emilia Romagna
Barwa: delikatny czerwony, połyskliwy.
Bukiet: wiśnia, lekko zadymione, potrzebuje lekkiego napowietrzenia.
Smak: harmonijne, krągłe; korzenny zapach dzikich jagód, zwarta owocowość, delikatne taniny. Lekko mineralne i soczyste.
Alkohol: 12 %
Cukier resztkowy: 12 g/l
Kwasowość: 5 g/l
Potencjał starzenia: 5 lat
Temp. podawania: 16-18 °C
Polecamy do: bazylii, pizzy, pomidorów, wędlin (szynki parmeńskiej, mortadeli, salami) balsamicznego octu winnego, makaronów (tortellini, lasagne, gramigna, tagliatelle, garganelli, strozzapreti, sfoglia lorda czy ravioli), regionalnych dań –Polenty, Piadiny (fast food) i sera Parmigiano Reggiano.
Emilia Romagna – płaskie terytorium, leżące na południe od rzeki Pad. Produkcja osiąga oszałamiające 6 mln hektolitrów wina rocznie. Najbardziej znanymi produktami gastronomicznymi Emilia-Romagna są wędliny i sery, takie jak Culatello di Zibello, szynka parmeńska i Parmigiano Reggiano, nie wspominając o słynnych na całym świecie, dietetycznych potrawach, takich jak lasagne z sosem bolońskim, tortellini i cotechino.
Emilia-Romagna cieszy się także pewną popularnością wśród miłośników wina, którego nazwa jest synonimem towarzyskości i wesołości: Lambrusco. W regionie można znaleźć siedem różnych apelacji Lambrusco DOC. Region może pochwalić się dwoma winami DOCG, jednym z Emilii, większej, północnej części regionu, a drugim z Romagny – podregionu obejmującego prowincje Rawenna, Rimini i Forlì-Cesena. Są to Colli Bolognesi Classico Pignoletto, produkowane w niektórych prowincjach Bolonii i Savignano sul Panaro, w prowincji Modena.
Gleby: w niżej położonych miejscach jak Serra, Casena czy Oriolo przeważają żyzne gleby gliniaste dające owocowe, dobrze zbudowane, taniczne wina, które nieźle znoszą starzenie w beczce. W położonych wyżej podregionach, jak Modigliana, Predappio czy Brisighella, glina wymieszana jest z wapieniem i piaskiem, co powoduje że wina są lżejsze, delikatne, mocno mineralne.
Klimat: śródziemnomorski.