Hiszpania

Páramo Arroyo Gran Reserva 2014 Coto Palayo

Ribera del Duero
Czerwone Wytrawne

Barwa: Fioletowo-czerwony, bardzo intensywny.

Bukiet: Eleganckie aromaty owoców kompotu, wanilii i balsamico.

Smak: Bardzo mięsiste i zrównoważone. W ustach aksamitne.

Alkohol: 16,0 %

Cukier resztkowy: 0,3 g/l

Kwasowość: 4,84 g/l

Potencjał starzenia: do 25 lat

Temp. podawania: 16-18 °C

Polecamy do: Solo – delektujemy się wyjątkowością tego wina.

Ribera del Duero to jeden z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, produkuje się tu doskonałe, najdroższe, kultowe wina Vega Sicilia Unico i Pesquera z bodegi Alejandro Fernandez. Interesujące, że mniej więcej w tym samym czasie co Marquis de Riscal w Rioja, 200 kilometrów dalej na zachód, Don Eloy Lecanda Chaves, w miejscu znanym jako Pago de la Vega Santa Cecilia y Carrascal, w skrócie zwanym Vega Sicilia również próbował sił z winoroślą bordoską. Wielce udanie, jak się okazało. Przez cały czas Vega produkowała Vino de Mesa jako że DO, Ribera del Duero otrzymała dopiero w 1982 roku. Tutejsze winogrona osiągają rzadką równowagę między dojrzałością a kwasowością. Gleba w tym regionie okazała się być niezwykle sprzyjająca do produkcji wysokiej jakości win. Wiele rodzin uprawiających na swej ziemi kapustę, nagle odkryło, że zrządzeniem losu stało się spadkobiercą wielkiej fortuny, gdy w połowie lat 80-tych odkryto niezwykłe walory winiarskie tego regionu.

13 536 hektarów winnic, z których otrzymuje się ponad 250 000 hektolitrów wina. Autoryzowane odmiany winorośli: czerwone – Tempranillo, które stanowi około 85% upraw (inaczej Tinto Fino lub Tinto del Pais), Garnacha, Albillo a także uniwersalny Cabernet Sauvignon, Malbec i Merlot. Przepisy DO stanowią, że czerwone Ribera del Duero musi zawierać minimum 75% Tempranillo. Do produkcji rosado głównie używa się gron Garnacha Tinta zwanego także Tinto Aragonés. W tej apelacji nie produkuje się win białych. Kupując Ribera del Duero dobrze jest wiedzieć, że wiele win klasy crianza, z technicznego punktu widzenia jest winem reserva. Wielu winiarzy z tego regionu woli produkować doskonałe crianza niż przeciętne reserva.

  • 100%

    Tempranillo (Tinto del Toro) – hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będąca podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa pochodzi od „temp rano” co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności  powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobra równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia wrażenie gładkości i aksamitności smaku.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania