Hiszpania

Pedro Ximenez Solera D.O. Mantilla-Moriles

Andaluzja
Czerwone Słodkie

Barwa: Jak gładki heban, prawie oleista konsystencja w szkle.
Bukiet: Zapachy suszonych owoców (rodzynki, figi) łączą się z subtelnymi nutami dębu, miodu jodłowego, kawy.
Smak: Na podniebieniu bogate w delikatne aromaty fig, cukierków, słodu i lukrecji, ogromnie długie wykończenie z dużą gęstością. Niesamowita przyjemność.

Alkohol: 15 %
Cukier resztkowy: 307.9 g/l
Kwasowość: 3.0 g/l
Potencjał starzenia: wiekowe
Temp. podawania: lekko słochodzone

Polecamy do:

Wyśmienite do czekolady, sera z niebieska pleśnią; lub do delikatnie aromatycznych cygar, tapas.

Jerez stało się centrum uprawy winorośli od momentu przybycia na Półwysep Iberyjski Fenicjan w 1100 roku p.n.e.

Umiejętność tą kultywowano za czasów panowania Rzymian, tj. od ok. 200 r. p.n.e. Maurowie, którzy podbili region w 711 r. n.e., wprowadzili destylację, co doprowadziło do rozwoju produkcji brandy i wzmacnianych win.

Podczas ich panowania miasto nosiło nazwę Sherish, od której pochodzą nazwy Sherry i Jerez. Chociaż Koran zabrania picia alkoholu, wino produkowano przez pięć wieków arabskiego panowania. W 966 roku Kalif Kordoby Al-Hakam II nakazał zniszczenie winnic, ale mieszkańcy Jerez przekonali go, że winnice także dostarczają rodzynek dla żołnierzy. W wyniku tego Kalif oszczędził 2/3 winnic. W 1264 roku Alfons X Mądry przejął miasto i zmienił jego nazwę na Xeres (nazwa następnie zmieniano na Xerez, a ostatecznie na Jerez). Od tego czasu znacząco wzrosła produkcja i eksport sherry na całą Europę. Pod koniec XVI w. sherry zyskało w Europie reputację najznakomitszego wina.

SOLERA – METODA PRODUKCJI.  Sherry dojrzewa w specjalnie ułożonych beczkach, zwanych solera, które znajdują się w szeregu po 3–9 beczek. Co pewien czas porcję wina z górnej beczki przenosi się do położonej tuż poniżej, przy pomocy specjalnych urządzeń: canoa (kanu) i rociador (zraszacz). Dzięki tym urządzeniom wino przelewa się łagodnie i nie uszkadza się warstwa drożdży. Na końcu tylko porcja z ostatniej beczki jest butelkowana i przeznaczona do sprzedaży. W zależności od typu wina porcja może zawierać do 5 do 30 % z każdej beczki. Proces ten nazywany jest „uprawianiem wagi”, ponieważ każda beczka w szeregu zwana jest wagą. Wiek najmłodszego wina nalewanego do butelki zależy od ilości beczek w szeregu, a każda butelka zawiera pewną ilość starszego wina. Dojrzewa w beczkach przez min. 3 lata.

Andaluzja
  • Pedro ximénez: używane do produkcji słodkich odmian sherry, których bardzo słodki sok dodawany jest do sherry pozbawionej flory bakteryjnej. W ten sposób powstaje sherry Cream Podczas zbiorów winogrona suszy się przez dwa dni na słońcu, przez co dochodzi do powiększania się stężenia cukru.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania