Włochy

Phidias Rosso Veronese IGT 2014 Le Calendre

Valpolicella
Czerwone Półwytrawne

Barwa: Ciemny rubin.
Bukiet: Tosty, dym, gorzka pomarańcza, pigwa, śliwka, aronia.
Smak: Perfekcyjna harmonia struktury, ciała, gładkości i przyjemnych doznań.
Starzone 24 miesiące w dużych dębowych beczkach (450 l.) ze Slavonii.

Alkohol: 14 %
Cukier resztkowy: 13.6 g/l
Kwasowość: 5.25 g/l
Potencjał starzenia: 20 lat
Temp. podawania: 16-17 °C

Polecamy do:

Pikantnych i twardych serów, risotto, lasagnia.

Włochy – prowincja Werona, winnice położone na zboczach w gminie Sanem Pietro In Cariano w samym sercu Valpolicella Classica. Tradycyjny wyrób wina stosowany w tym regionie od czasów starożytnych.

 

 

 

 

 

 

Valpolicella
  • 20%

    Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.

  • 20%

    Corvina – daje aromat wisni, malin, przypraw.

  • 20%

    Corvinone – jest najbardziej podatny na szlachetna pleśń, pożądaną przez producentów

  • 20%

    Molinara – wykorzystana jest głównie ze względu na swoja kwasowość.

  • 21%

    Rondinella –  wzbogaca kupaż o kwiatowość, czereśnie i leśne owoce oraz kwasowość.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania