Włochy

Phidias Rosso Veronese IGT 2018 Le Calendre

Werona
Czerwone Półwytrawne

Barwa: Ciemny rubin, głęboki z czarnym refleksem.

Bukiet: Tosty, dym, gorzka pomarańcza, pigwa, śliwka, aronia w pierwszym odbiorze. Po dobrym napowietrzeniu otwierają się nuty porzeczki i tytoń.

Smak: Perfekcyjna harmonia struktury, ciała, gładkości i przyjemnych doznań. Oleiste i długie w ustach. Niesamowite słodkie taniny, przyjemna kwasowość – perfekcja i finezja doznań.

Alkohol: 14,5 %

Cukier resztkowy: 15,0 g/l

Kwasowość: 5,45 g/l

Potencjał starzenia: Do 20 lat

Temp. podawania: 16-17 °C

Polecamy do: Pikantnych i twardych serów, risotto, lasagne.

Werona – winnice położone na zboczach w gminie Sanem Pietro In Cariano w samy sercu Valpolicella Classica.

Prestiżowe czerwone wino, którego nazwa nawiązuje do jego ponownej fermentacji.

Tradycyjny wyrób wina stosowany w tym regionie od czasów starożytnych.

Werona
  • 20%

    Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.

  • 20%

    Corvina – daje aromat wisni, malin, przypraw.

  • 20%

    Corvinone – jest najbardziej podatny na szlachetna pleśń, pożądaną przez producentów

  • 21%

    Molinara – wykorzystana jest głównie ze względu na swoja kwasowość.

  • 20%

    Rondinella –  wzbogaca kupaż o kwiatowość, czereśnie i leśne owoce oraz kwasowość.