-
Mieszanka zbiorów 2010 i 2011
Ugni blanc (teebbiano, st. emillion, biały hermitage, malvasia fina, santoro) - wykorzystywane jest nie tylko do produkcji win, ale także brandy i octów balsamicznych. Najbardziej popularny we Włoszech, jest obecny w większości mieszanek, także tych czerwonych. Często występuje w połączeniu z odmianą malvasia. Zazwyczaj daje wina przyjemne, odświeżające. We Francji (głównie na południu) spotykana pod nazwą ugni blanc. W regionie Cognac i Armagnac nazywana jest st-emilion.
-
Montils to niewielka biała odmiana winorośli z obszaru Cognac we Francji, głównie uprawiana w pobliżu wybrzeża. Mimo że jest to uprawniona odmiana dla tego obszaru, nasadzenia znacznie się zmniejszyły. W Australii można ją znaleźć w Dolinie Hunter, znana tam także pod nazwą Aucarot.
Francja
Pineau Des Charentes white APC Raymond Bossis Zachodnie wybrzeże Francji – Poitou Charantes.
Pineau de Charentes
Barwa: Piękny słomkowy z każdym rokiem nabiera pomarańczowego połysku, pięknie lśni w kieliszku.
Bukiet: Aromaty kwiatów, szlachetnych winogron i najlepszego starego koniaku.
Smak: Nuta świeżych winogron i brzoskwiń. Wyśmienite wino.
Alkohol: 17 %
Cukier resztkowy: 136 g/l
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: 8-12 °C
Polecany jako aperitif, kieliszek-dwa między posiłkami ożywi i pobudzi siły drzemiące w naszym organizmie. (bez lodu) ale również do najlepszych dań.
Pineau de Charentes – napój alkoholowy, otrzymywany z soku winogronowego, mieszanego w odpowiedniej proporcji z koniakiem i następnie leżakowany przez min. 14 m-cy (różowy) lub 18 m-cy (biały), w tym leżakowany w beczkach dębowych min. 8 m-cy. Mieszanie koniaku z niesfermentowanym sokiem winogronowym ma na celu niedopuszczenie do fermentacji tego soku i zachowanie jak największej ilości witamin, cukrów i innych cennych składników naturalnych
Pineau des Charentes jest z tego powodu słodsze niż typowe wino, zawiera przeważnie 17% alkoholu i występuje w dwóch odmianach: białej i różowej (często mylnie nazywane czerwonym Pineau).
Leżakuje min. 2 lata w beczkach z drewna dębowego Limousin. Specjalna komisja przyznaje pieczęć (na kapslu) oznaczającą, że Pineau odpowiada w smaku i jakości przepisowym wymaganiom.
Gleby: zróżnicowane, z przewagą gliny i wapienia, a także piasku w obszarach przybrzeżnych, takich jak Ile de Ré i Ile d’Oléron.
Klimat: morski; słoneczny. Dzięki bliskości Atlantyku zimy są łagodne i wilgotne, a lata nie są nadmiernie gorące. Chmury pomagają utrzymać wilgotność morskiej bryzy, dając czas na dojrzewanie winogronx.

-
MONTIS – to niewielka biała odmiana winorośli z obszaru Cognac we Francji, głównie uprawiana w pobliżu wybrzeża. Mimo że jest to uprawniona odmiana dla tego obszaru, nasadzenia znacznie się zmniejszyły. W Australii można ja znaleźć w Dolinie Hunter – znana jest tam pod nazwa Aucarot.
-
UGNI BLANC – (teebbiano, ST. Emillion, biały hermitage, malvasia fina, santoro) – wykorzystywane jest nie tylko do produkcji win ale także brandy i octów balsamicznych.
Najbardziej popularny we Włoszech, jest obecny w większości mieszanek także tych czerwonych. Często występuje w połączeniu z odmiana malvasia. Zazwyczaj daje wina przyjemne, odświeżające. We Francji (głównie na południu) spotykana pod nawą Ugni Blanc. W regionie Cognac i Armagnac nazywana jest ST-emillion.