Francja

Pineau Des Charentes white APC Raymond Bossis Zachodnie wybrzeże Francji – Poitou Charantes.

Pineau de Charentes
Białe Słodkie

Barwa: Piękny słomkowy z każdym rokiem nabiera pomarańczowego połysku, pięknie lśni w kieliszku.
Bukiet: Aromaty kwiatów, szlachetnych winogron i najlepszego starego koniaku.
Smak: Nuta świeżych winogron i brzoskwiń. Wyśmienite wino.

Alkohol: 17 %
Cukier resztkowy: 136 g/l
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: 8-12 °C

Polecamy do:

Polecany jako aperitif, kieliszek-dwa między posiłkami ożywi i pobudzi siły drzemiące w naszym organizmie. (bez lodu) ale również do najlepszych dań.

Pineau de Charentes – napój alkoholowy, otrzymywany z soku winogronowego, mieszanego w odpowiedniej proporcji z koniakiem i następnie leżakowany przez min. 14 m-cy (różowy) lub 18 m-cy (biały), w tym leżakowany w beczkach dębowych min. 8 m-cy. Mieszanie koniaku z niesfermentowanym sokiem winogronowym ma na celu niedopuszczenie do fermentacji tego soku i zachowanie jak największej ilości witamin, cukrów i innych cennych składników naturalnych

Pineau des Charentes jest z tego powodu słodsze niż typowe wino, zawiera przeważnie 17% alkoholu i występuje w dwóch odmianach: białej i różowej (często mylnie nazywane czerwonym Pineau).

Leżakuje min. 2 lata w beczkach z drewna dębowego Limousin. Specjalna komisja przyznaje pieczęć (na kapslu) oznaczającą, że Pineau odpowiada w smaku i jakości przepisowym wymaganiom.

Gleby: zróżnicowane, z przewagą gliny i wapienia, a także piasku w obszarach przybrzeżnych, takich jak Ile de Ré i Ile d’Oléron.
Klimat: morski; słoneczny. Dzięki bliskości Atlantyku zimy są łagodne i wilgotne, a lata nie są nadmiernie gorące. Chmury pomagają utrzymać wilgotność morskiej bryzy, dając czas na dojrzewanie winogronx.

Pineau de Charentes
  • MONTIS  – to niewielka biała odmiana winorośli z obszaru Cognac we Francji, głównie uprawiana w pobliżu wybrzeża. Mimo że jest to uprawniona odmiana dla tego obszaru, nasadzenia znacznie się zmniejszyły. W Australii można ja znaleźć w Dolinie Hunter – znana jest tam pod nazwa Aucarot.

  • UGNI BLANC  – (teebbiano, ST. Emillion, biały hermitage, malvasia fina, santoro) – wykorzystywane jest nie tylko do produkcji win ale także brandy i octów balsamicznych.

    Najbardziej popularny we Włoszech, jest obecny w większości mieszanek także tych czerwonych. Często występuje w połączeniu z odmiana malvasia. Zazwyczaj daje wina przyjemne, odświeżające. We Francji (głównie na południu) spotykana pod nawą Ugni Blanc. W regionie Cognac i Armagnac nazywana jest ST-emillion.