Włochy

Pinot Grigio IGT Delle Venezie 2019 Tenuta Santome

Wenecja Euganejska
Białe Wytrawne

Barwa: Żółto słomkowy.
Bukiet: Intensywny i elegancki przypomina dojrzałe żółte owoce moreli, ananasa i mango. W finale pojawiają się nuty białych kwiatów i lekka nuta mineralna.
Smak: Elegancki, ciepły, miękki, bogate, dobrze zorganizowane, zrównoważona kwasowość..

Alkohol: 13,0 %
Cukier resztkowy: 3,15 g/l
Kwasowość: 5,3 g/l
Potencjał starzenia: 3-5 lat
Temp. podawania: 12-14 °C

Polecamy do:

Risotto, rybnych zup, owoców morza, lekko wędzonej szynki i miękkich serów. Idealne do pizzy, makaronów z białymi sosami.

Włochy – Carboncine, region Wenecja Euganejska, prowincja Roncade.

Zbiory ręczne – wrzesień, październik.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Gleby: glina (50-60%).

Wenecja Euganejska
  • 100%

    PINOT GRIGIO  –  (PINOT GRIS) jako mutacja pinot noir pochodzi z Francji. Jak na biała odmianę, ma miękką skórkę o dość ciemniej, szaroróżowej barwie dlatego tez wina produkowane z tego szczepu mogą mieć głębszy kolor niż większość białych win (można z niego zrobić nawet wino różowe).  Jedynie włoskie pinot grigio jest dość blade. We Włoszech stanowi ważną odmianę, szczególnie w północnowschodnich regionach. Uprawiany jest również w USA (Oregon) na południu Niemiec (tu znana jest pod nazwą rülander) oraz w Alzacji (znana jako tokay). Pod wprawna ręka winiarza daje przyjemne, ekstraktywne wina o delikatnym, czystym i mocnym zapachu, średniej lub wysokiej kwasowości i dość wyrazistym kolorze. Charakterystyczne nuty zapachowe to dojrzałe jabłka, cytrusy, delikatne nuty korzenne, kwiatowe miodowe i migdałowe. Czasem w cieplejszych rejonach skórki owoców, zwłaszcza brzoskwini i pomarańczy.