Włochy

Primitivo di Manduria 2016 Vini Calitro, prow. Taranto; Puglia

Apulia
Białe Półsłodkie

Barwa: intensywny rubin z refleksami fioletu.
Bukiet: świeże, czerwone owoce takich jak czarna porzeczka, jagoda, śliwka i dojrzała wiśnia.
Smak: pełne, soczyste i okrągłe, z niezwykle przyjemnymi taninami. Spójne w swojej różnorodności, o przyjemnej teksturze; długotrwały finał.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 4 g/l
Kwasowość: 5.5 g/l
Potencjał starzenia: 12 lat
Temp. podawania: 18-20 °C

Polecamy do: serów z pleśnią, twardych, dojrzałych serów delikatnych mięs – indyka, zająca; polędwiczek cielęcych, medalionów z malinami, musztardy a także do przystawek.

Apulia – wieczny „przegrany” wypalony słońcem, płaski region Włoch powinien być odpowiedzią na kalifornijską Dolinę Centralną lub australijską Riverinę. Pomimo przewagi naturalnych uwarunkowań oraz ziem pokrytych w większości winoroślami, jakość puglijskich win pozostaje niska – tylko 5,5% kwalifikuje się do standardów DOC, pomimo nadmiaru wyższych apelacji w całych Włoszech. Nowoczesne winiarnie butelkują swoje produkty praktycznie bez wyjątku jako IGT (regionalne).

Nawet wszędobylskie cabernet czy chardonnay są niezdolne do stworzenia dobrych jakościowo win. Czołową częścią regionu są północne obrzeża, graniczące z Abruzją. Na południu najlepsze wina powstają w apelacji Primitivo di Manduria, gdzie krzewy uprawiane na gliniastych glebach w okolicach Mandurii generują wina oszałamiające w alkohol, balansowany charakterystycznymi, dżemowymi nutami i zaskakująco krzepką kwasowością.

Gleby: wapienie z epoki kredy, na którą nakładają się gleby zawierające tlenek żelaza z trzeciorzędu i czwartorzędu oraz glinę.
Klimat: śródziemnomorski.

Apulia