Włochy

Prosecco D.O.C Treviso Extra Dry Tenuta Santome

Wenecja Euganejska
Białe Półwytrawne

Barwa: Jasno słomkowy.
Bukiet: Intensywny, słodki, owocowy, aromat kwiatów z delikatną nutą kwiatów akacji.
Smak: Przyjemne, lekkie z miękka kwasowością, dobrze zharmonizowane. Pikantne wykończenie i dobra trwałość. Wyraźna słodycz, bardziej półwytrawne niż wytrawne.

Alkohol: 11,0 %
Cukier resztkowy: 15,28 g/l
Kwasowość: 5,5 g/l
Potencjał starzenia: 4-6 lat
Temp. podawania: 6-8 °C

Polecamy do:

Ryb i białego mięsa, a także do przekąsek. Idealny trunek na poprawienie sobie nastroju, szlachetny smak i miłe aromaty.

Włochy – Carboncine, region Wenecja Euganejska, prowincja Roncade.

Zbiory ręczne – wrzesień, październik.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Gleby: glina (50-60%).

Wenecja Euganejska
  • 100%

    Glera –  późno dojrzewające grono, podatne na choroby grzybowe i stres wodny. Wysoka kwasowość sprawia, że nadaje się do tworzenia win musujących. Glerę uprawia się głównie w Wenecji Euganejskiej. Pierwotnie winogrono znane było pod nazwa pro secco. W celu zidentyfikowania Prosecco jako nazwy pochodzenia (od miejscowości) szczep uzyskał miano glery. W przypadku uprawy na stokach poludniowych, glera produkuje wina złożone i charakterne. Są one lekkie, miękkie i orzeźwiające, z aromatami białych kwiatów, cytryny, gruszki, jabłka i brzoskwiń. Wina musujące z glery są zwykle fermentowane metoda Tank lub Charmat.