Włochy

Prosecco D.O.C Treviso Extra Dry

Tenuta Santome, Veneto
Białe Półwytrawne

Barwa: Jasno słomkowy.
Bukiet: Intensywny, słodki, owocowy, aromat kwiatów z delikatną nutą kwiatów akacji.
Smak: Przyjemne, lekkie z miękka kwasowością, dobrze zharmonizowane. Pikantne wykończenie i dobra trwałość. Wyraźna słodycz, bardziej półwytrawne niż wytrawne.

Alkohol: 11,0 %
Cukier resztkowy: 14,32g/l
Kwasowość: 5,6 g/l
Potencjał starzenia: 4-6 lat
Temp. podawania: 6-8 °C

Polecamy do:

Ryb i białego mięsa, a także do przekąsek. Idealny trunek na poprawienie sobie nastroju, szlachetny smak i miłe aromaty.

Włochy – Cimadolmo, region Wenecja Euganejska, prowincja Treviso. Gleba zawierająca piasek i muł. Zbiory – trzeci tydzień września.

Tenuta Santome to odrestaurowany w rustykalnym stylu XIX-wieczny dworek, z nowoczesną piwnicą, leżący wzdłuż rzeki Piava, pomiędzy dwoma ważnymi historycznie i kulturalnie miastami – Treviso i Wenecją, w samym sercu krainy Prosecco i Raboso,. Posiadłość rozciąga się na ponad 65 hektarach winnic.

Znak towarowy, jest niemal pieczęcią gwarancji i kluczowym elementem etykiety. Przedstawia św. Tomasza, po dociekliwym apostole, „który chciał uwierzyć”. Ten Święty, palcami ułożonymi pod kątem prostym, który wydaje się, że chce być narzędziem do pomiaru absolutnie wszystkiego, doskonale uosabia ducha współczesnych właścicieli – doceniających innowacje i kreatywność północno-wschodnich Włoch oraz tutejszej jakości.

Gleby: glina (50-60%) i wapienie.
Klimat: śródziemnomorski, jednak nieco chłodniejszy, moderowany wpływem Alp; podobny do tego w Chablis.

Veneto
  • Glera –  późno dojrzewające grono, podatne na choroby grzybowe i stres wodny. Wysoka kwasowość sprawia, że nadaje się do tworzenia win musujących. Glerę uprawia się głównie w Wenecji Euganejskiej. Pierwotnie winogrono znane było pod nazwa pro secco. W celu zidentyfikowania Prosecco jako nazwy pochodzenia (od miejscowości) szczep uzyskał miano glery. W przypadku uprawy na stokach poludniowych, glera produkuje wina złożone i charakterne. Są one lekkie, miękkie i orzeźwiające, z aromatami białych kwiatów, cytryny, gruszki, jabłka i brzoskwiń. Wina musujące z glery są zwykle fermentowane metoda Tank lub Charmat.