-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego nazwa pochodzi od małego osiedla w pobliżu Mâcon, położonego w okolicach głównych terenów jej upraw, jakimi są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. Posiada relatywnie wysoki poziom cukru, co bezpośrednio przekłada się na alkohol. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki.
-
Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino - staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi. Kupując chardonnay spodziewamy się raczej wina wytrawnego, rześkiego, niezbyt kwaśnego, z lekkim smaczkiem beczki.
Włochy
Prosecco D.O.C Treviso Extra Dry
Tenuta Santome, Veneto
Barwa: Jasno słomkowy.
Bukiet: Intensywny, słodki, owocowy, aromat kwiatów z delikatną nutą kwiatów akacji.
Smak: Przyjemne, lekkie z miękka kwasowością, dobrze zharmonizowane. Pikantne wykończenie i dobra trwałość. Wyraźna słodycz, bardziej półwytrawne niż wytrawne.
Alkohol: 11,0 %
Cukier resztkowy: 14,32g/l
Kwasowość: 5,6 g/l
Potencjał starzenia: 4-6 lat
Temp. podawania: 6-8 °C
Ryb i białego mięsa, a także do przekąsek. Idealny trunek na poprawienie sobie nastroju, szlachetny smak i miłe aromaty.
Włochy – Cimadolmo, region Wenecja Euganejska, prowincja Treviso. Gleba zawierająca piasek i muł. Zbiory – trzeci tydzień września.
Tenuta Santome to odrestaurowany w rustykalnym stylu XIX-wieczny dworek, z nowoczesną piwnicą, leżący wzdłuż rzeki Piava, pomiędzy dwoma ważnymi historycznie i kulturalnie miastami – Treviso i Wenecją, w samym sercu krainy Prosecco i Raboso,. Posiadłość rozciąga się na ponad 65 hektarach winnic.
Znak towarowy, jest niemal pieczęcią gwarancji i kluczowym elementem etykiety. Przedstawia św. Tomasza, po dociekliwym apostole, „który chciał uwierzyć”. Ten Święty, palcami ułożonymi pod kątem prostym, który wydaje się, że chce być narzędziem do pomiaru absolutnie wszystkiego, doskonale uosabia ducha współczesnych właścicieli – doceniających innowacje i kreatywność północno-wschodnich Włoch oraz tutejszej jakości.
Gleby: glina (50-60%) i wapienie.
Klimat: śródziemnomorski, jednak nieco chłodniejszy, moderowany wpływem Alp; podobny do tego w Chablis.

-
Glera – późno dojrzewające grono, podatne na choroby grzybowe i stres wodny. Wysoka kwasowość sprawia, że nadaje się do tworzenia win musujących. Glerę uprawia się głównie w Wenecji Euganejskiej. Pierwotnie winogrono znane było pod nazwa pro secco. W celu zidentyfikowania Prosecco jako nazwy pochodzenia (od miejscowości) szczep uzyskał miano glery. W przypadku uprawy na stokach poludniowych, glera produkuje wina złożone i charakterne. Są one lekkie, miękkie i orzeźwiające, z aromatami białych kwiatów, cytryny, gruszki, jabłka i brzoskwiń. Wina musujące z glery są zwykle fermentowane metoda Tank lub Charmat.