Argentyna

Rewen Estate Malbec 2018

Mendoza
Czerwone Wytrawne

Barwa: Barwa bardzo ciemna wiśniowa.
Bukiet: Intensywny zapach musu jagodowego, wiśni, czarnej porzeczki, dymny aromat, drewniana nuta.
Smak: Zrównoważony i aksamitny z idealnym balansem między owocem a tanina.

Alkohol: 13.5 %
Cukier resztkowy: 7.2 g/l
Kwasowość: 4.87 g/l
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: 13-18 °C

Polecamy do:

Idealne do dań z wołowiny pod każdą postacią.

Argentyna – jest piątym pod względem wielkości produkcji wina krajem świata. Historia upraw sięga 450 lat wstecz.

Mendoza – największy region winiarski Argentyny (ok. 70% produkcji), leżący na zachodzie, u podnóży Andów.

Obok sąsiedniego regionu Salta, jest to jeden z najwyżej położonych regionów winiarski świata, gdzie winnice mieszczą się nawet na wys. 2 tys. m. n.p.m. Suchy, pustynny, nawadniany spływającym z Andów śniegiem region stworzył idealne warunki dla pochodzącego z Francji malbeca oraz białego rdzennego torrontesa – dumy Argentyny. Klimat ten sprzyja również uprawom organicznym, których coraz więcej spotkać można w Mendozie.

Gleby: piaszczyste, kamieniste, gliniaste, wulkaniczne o znacznym zasoleniu.
Klimat: suchy, kontynentalny, półpustynny z wodą irygowaną ze spływającego z Andów śniegu.

Mendoza
  • 100%

    Malbec – pochodzi z Francji, ale prawdziwy dom znalazł w Argentynie, gdzie zawitał w połowie XIX w stając się winiarską wizytówką stolicy Tanga. Czerwony szczep o drobnych gronach, dający ciemne, gęste wino o dużej zawartości garbników. Szczególnie dobrze przyjął się w Mendozie. W najlepszych winnicach produkuje się z niego wina dojrzałe, cieliste, intensywne i jedwabiste, o głębokiej barwie i aromatach czereśni, jeżyny, maliny oraz śliwki.  Gdy nieco dojrzeje, ukazuje nuty czekolady mlecznej, kakao w proszku, fioletowych kwiatów i skóry. Kontakt z beczką wzbogaca wino o słodki finisz tytoniu i wanilii. Zdolny do tworzenia wysokiej jakości win.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania