Niemcy

Rheinhessen Dienheimer Schloss Dornfelder Deutscher Qualitäts-Rotwein lieblich 2020 JG Nierstein

Hesja Nadreńska
Czerwone Słodkie

Barwa: Ciemno wiśniowy.
Bukiet: Przypomina konfiturę wiśniową, mus porzeczkowy, aromatyczne niuanse.
Smak: Lekkie, delikatne, subtelna słodycz, gęste i zwarte, stonowana kwasowość.

Alkohol: 10,5 %
Cukier resztkowy: 49,1 g/l
Kwasowość: 5,0 g/l
Potencjał starzenia: młode
Temp. podawania: 12-15 °C

Polecamy do:

Dla miłośników słodkich, owocowych win czerwonych, do deserów, czekolady, ciastek.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 100%

    Dornfelder -szczep winogron o ciemnej skórce, wyhodowany przez niemieckiego hodowcę, Augusta Herolda w 1955 r. Powstał jako krzyżówka dwóch wcześniej wyhodowanych przez Herolda gron : helfensteiner i heroldrebe. Szczep zyskał dużą popularność w Niemczech, ponieważ nadaje się do uprawy w rejonach, w których dotychczas produkowano jedynie wina białe. Jako jeden z kilku szczepów na świecie, sok dornfeldera jest bardzo ciemny i umożliwia produkowanie dobrze wybarwionych, cięższych win czerwonych. Dornfelder dobrze znosi kontakt z dębową beczką. W porównaniu z innymi uprawianymi w Niemczech szczepami czerwonymi jest łatwiejszy w uprawie od spätburgundera (pinot noir), bardziej odporny na choroby niż blauer portugieser, dojrzewa wcześniej niż blaufränkisch. Ma jednak wyższe wymagania co do gleby i należy do odmian wrażliwych na mróz. jest również szczepem bardzo plennym (do 120 hektolitrów z hektara) i ma wysoką zawartość cukru w soku.Dornfelder daje ciemne wina o aksamitnej teksturze, często o posmaku śliwek, wiśni lub jagód, niekiedy lekko kwiatowym aromacie. Wina te są zazwyczaj starzone w beczkach dębowych.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania