Włochy

Santome Raboso D.O.C. Piave Parcel 912 2013 Tenuta Santome

Wenecja Euganejska
Czerwone Wytrawne

Barwa: Intensywna czerwień rubinowa z granatowymi refleksami.
Bukiet: Intensywne, dojrzałe, złożone, bardzo eleganckie. Wyczuwalna gałka muszkatołowa, pieprz, suche siano a nawet dżem wiśniowy. Delikatne nuty mięty i eukaliptusa.
Smak: Pełny, bogaty z wyraźna taniną, miękki i harmonijny, owocowy z wytrawnym finiszem. Bardzo głębokie i pełne w smaku, niesamowity efekt ściągania w buzi.

Alkohol: 14,5 %
Cukier resztkowy: 4,47 g/l
Kwasowość: 6,1 g/l
Potencjał starzenia: 20-25 lat
Temp. podawania: 18-20  °C

Polecamy do:

Wspaniałe wino do picia solo lub w gronie przyjaciół. Dziczyzna będzie wspaniałym kompanem tego wina, gorzka czekolada, stek z rekina.

Tenuta Santome to odrestaurowany w rustykalnym stylu XIX-w. dworek, z nowoczesną piwnicą, leżący wzdłuż rzeki Piava, pomiędzy dwoma ważnymi historycznie i kulturalnie miastami – Treviso i Wenecją, w samym sercu krainy Prosecco i Raboso.

Posiadłość rozciąga się na ponad 65 hektarach winnic i jest jedyną na świecie, całkowicie zasilaną energią słoneczną.

Znak towarowy, jest niemal pieczęcią gwarancji i kluczowym elementem etykiety. Przedstawia św. Tomasza, po dociekliwym apostole, „który chciał uwierzyć”. Ten Święty, palcami ułożonymi pod kątem prostym, który wydaje się, że chce być narzędziem do pomiaru absolutnie wszystkiego, doskonale uosabia ducha współczesnych właścicieli – doceniających innowacje i kreatywność oraz jakość północno-wschodnich Włoch.

Gleby: glina (50-60%) i wapienie.
Klimat: śródziemnomorski, moderowany wpływem Alp; podobny do tego w Chablis.
Dojrzewa w dębowych beczkach (BARRIQUE) nawet do 30 miesięcy.

Wenecja Euganejska
  • 100%

    Raboso (grono endemiczne) – uprawiane głównie we wsch. części Veneto. Często nazywa się raboso piave, od przepływającej w okolicy nazwy rzeki. Daje wino głęboko zabarwione, o wysokiej zawartości garbników i alkoholu i kwasowości. Nazwa raboso w rodzimym weneckim języku oznacza “zły”, ponieważ gniew jest uczuciem w ustach, gdy wino jest młode. Dawniej było ulubionym winem weneckich żeglarzy, doskonale odpornym na starzenie i transport. Winorośl dojrzewa dość późno, dając dobre plony o wysokiej odporności na choroby grzybowe. W pełnej dojrzałości raboso  tworzy jedne z wielkich weneckich win. Paruje się perfekcyjnie z dziczyzną, czerwonym i grillowanym mięsem, oraz dojrzałymi serami.