Włochy

Santome Raboso D.O.C. Piave Parcel 912 2015 Tenuta Santome

Wenecja Euganejska
Czerwone Wytrawne

Barwa: Intensywna czerwień rubinowa z granatowymi refleksami.

Bukiet: Intensywne, dojrzałe, złożone, bardzo eleganckie. Wyczuwalna gałka muszkatołowa, pieprz, suche siano a nawet dżem wiśniowy. Delikatne nuty mięty i eukaliptusa.

Smak: Pełny, bogaty z wyraźna taniną, miękki i harmonijny, owocowy z wytrawnym finiszem. Bardzo głębokie i pełne w smaku, niesamowity efekt ściągania w buzi.

Alkohol: 14,5 %

Cukier resztkowy: 3,8 g/l

Kwasowość: 6,2 g/l

Potencjał starzenia: 20-25 lat

Temp. podawania: 18-20 °C

Polecamy do: Wspaniałe wino do picia solo lub w gronie przyjaciół. Dziczyzna będzie wspaniałym kompanem tego wina, gorzka czekolada, stek z rekina.

Wenecja Euganejska – prowincja Roncade.

Zbiory ręczne – wrzesień, październik.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Gleby: glina (50-60%).

Wenecja Euganejska
  • 100%

    Raboso Piave (grono endemiczne) – uprawiane głównie we wsch. części Veneto. Często nazywa się raboso piave, od przepływającej w okolicy nazwy rzeki. Daje wino głęboko zabarwione, o wysokiej zawartości garbników i alkoholu i kwasowości. Nazwa raboso w rodzimym weneckim języku oznacza „zły”, ponieważ gniew jest uczuciem w ustach, gdy wino jest młode. Dawniej było ulubionym winem weneckich żeglarzy, doskonale odpornym na starzenie i transport. Winorośl dojrzewa dość późno, dając dobre plony o wysokiej odporności na choroby grzybowe. W pełnej dojrzałości raboso  tworzy jedne z wielkich weneckich win. Paruje się perfekcyjnie z dziczyzną, czerwonym i grillowanym mięsem, oraz dojrzałymi serami.