-
Raboso (grono endemiczne) - uprawiane głównie we wsch. części Veneto. Często nazywa się raboso piave, od przepływającej w okolicy nazwy rzeki. Daje wino głęboko zabarwione, o wysokiej zawartości garbników i alkoholu i kwasowości. Nazwa raboso w rodzimym weneckim języku oznacza "zły", ponieważ gniew jest uczuciem w ustach, gdy wino jest młode. Dawniej było ulubionym winem weneckich żeglarzy, doskonale odpornym na starzenie i transport. Winorośl dojrzewa dość późno, dając dobre plony o wysokiej odporności na choroby grzybowe. W pełnej dojrzałości raboso tworzy jedne z wielkich weneckich win. Paruje się perfekcyjnie z dziczyzną, czerwonym i grillowanym mięsem, oraz dojrzałymi serami.
+ Merlot, Cabrnet -
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.
Włochy
Santome Rose Rosato Marca Trevigiana IGT
Tenuta Santome
Barwa: ciemny łosoś.
Bukiet: truskawki, maliny, nuta agrestu.
Smak: bardzo łagodne, delikatne, kruche.
Alkohol: 12,5 %
Cukier resztkowy: 4,72 g/l
Kwasowość: 5,8 g/l
Potencjał starzenia: 3 lata
Temp. podawania: 10-12 °C
Polecamy do: dań z grilla, ogniska, ryb i owoców morza. Idealne na „majówkę”.
Tenuta Santome to odrestaurowany w rustykalnym stylu XIX-w. dworek, z nowoczesną piwnicą, leżący wzdłuż rzeki Piava, pomiędzy dwoma ważnymi historycznie i kulturalnie miastami – Treviso i Wenecją, w samym sercu krainy Prosecco i Raboso. Posiadłość rozciąga się na ponad 65 hektarach winnic i jest jedyną na świecie, całkowicie zasilaną energią słoneczną.
Carboncine, region Wenecja Euganejska, prowincja Roncade.
Znak towarowy, jest niemal pieczęcią gwarancji i kluczowym elementem etykiety. Przedstawia św. Tomasza, po dociekliwym apostole, „który chciał uwierzyć”. Ten Święty, palcami ułożonymi pod kątem prostym, który wydaje się, że chce być narzędziem do pomiaru absolutnie wszystkiego, doskonale uosabia ducha współczesnych właścicieli – doceniających innowacje i kreatywność oraz jakość północno-wschodnich Włoch.
Gleby: glina (50-60%) i wapienie.
Klimat: śródziemnomorski, moderowany wpływem Alp; podobny do tego w Chablis.