-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego nazwa pochodzi od małego osiedla w pobliżu Mâcon, położonego w okolicach głównych terenów jej upraw, jakimi są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. Posiada relatywnie wysoki poziom cukru, co bezpośrednio przekłada się na alkohol. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki.
-
Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino - staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi. Kupując chardonnay spodziewamy się raczej wina wytrawnego, rześkiego, niezbyt kwaśnego, z lekkim smaczkiem beczki.
Włochy
Santome Rose Santhomas Cuvée Brut
Tenuta Santome, Veneto
Barwa: Jasny łososiowy róż, gęsta, drobno perlista konsystencja.
Bukiet: Przypomina konfiturę z malin, marmoladą z wiśni ze skórką limonki.
Smak: Eleganckie ze zrównoważoną kwasowością, świeżym, suchym posmakiem.
Alkohol: 12,5 %
Cukier resztkowy: 4,86 g/l
Kwasowość: 5,4 g/l
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: 8-10 °C
Jako wyjątkowy aperitif, idealne do łososia, leszcza i sandacza z grilla – z chrupiącą skórką, także do kremowych deserów.
Veneto (Wenecja Euganejska) – Carboncine, prowincja Roncade – kraina rzek, miast sztuki i żyznych równin.
Tenuta Santome to odrestaurowany w rustykalnym stylu XIX-wieczny dworek, z nowoczesną piwnicą, leżący wzdłuż rzeki Piava, pomiędzy dwoma ważnymi historycznie i kulturalnie miastami – Treviso i Wenecją, w samym sercu krainy Prosecco i Raboso,. Posiadłość rozciąga się na ponad 65 hektarach winnic.
Znak towarowy, jest niemal pieczęcią gwarancji i kluczowym elementem etykiety. Przedstawia św. Tomasza, po dociekliwym apostole, „który chciał uwierzyć”. Ten Święty, palcami ułożonymi pod kątem prostym, który wydaje się, że chce być narzędziem do pomiaru absolutnie wszystkiego, doskonale uosabia ducha współczesnych właścicieli – doceniających innowacje i kreatywność północno-wschodnich Włoch oraz tutejszej jakości.
Gleby: glina (50-60%) i wapienie.
Klimat: śródziemnomorski, jednak nieco chłodniejszy, moderowany wpływem Alp; podobny do tego w Chablis.

-
PINOT GRIGIO – (PINOT GRIS) jako mutacja pinot noir pochodzi z Francji. Jak na biała odmianę, ma miękką skórkę o dość ciemniej, szaroróżowej barwie dlatego tez wina produkowane z tego szczepu mogą mieć głębszy kolor niż większość białych win (można z niego zrobić nawet wino różowe). Jedynie włoskie pinot grigio jest dość blade. We Włoszech stanowi ważną odmianę, szczególnie w północnowschodnich regionach. Uprawiany jest również w USA (Oregon) na południu Niemiec (tu znana jest pod nazwą rülander) oraz w Alzacji (znana jako tokay). Pod wprawna ręka winiarza daje przyjemne, ekstraktywne wina o delikatnym, czystym i mocnym zapachu, średniej lub wysokiej kwasowości i dość wyrazistym kolorze. Charakterystyczne nuty zapachowe to dojrzałe jabłka, cytrusy, delikatne nuty korzenne, kwiatowe miodowe i migdałowe. Czasem w cieplejszych rejonach skórki owoców, zwłaszcza brzoskwini i pomarańczy.