Hiszpania

Tierras del Cinca IGP 2020

Aragonia
Czerwone Wytrawne

Barwa: Głęboki czerwony.
Bukiet: Czerwone owoce z nutą minerałów i ziół.
Smak: Świeże i dobrze zbalansowane. Pełne owoców z domieszką ziół, przyjemne i długo wyczuwalne na podniebieniu, z nuta minerałów.

Alkohol: 14.0 %
Cukier resztkowy: 1.34 g/l
Kwasowość: 6.19 g/l
Potencjał starzenia: 10-12 lat
Temp. podawania: 14-16 °C

 

Polecamy do:

Ryżu, makaronu i dań z grilla.

DO SOMONTANO (nazwa: „u stóp gór”), leży w Aragonii, u stóp Pirenejów po północnej stronie rzeki Ebro.

Pasma górskie Sierra de Salinas i Sierra de Guara opadając łagodnie ku południowi osłaniają od północnych wiatrów tereny idealnie nadające się pod uprawę winorośli.

Uprawy rozpościerają się na ponad 4 tys. ha. Wprawdzie wino powstawało już w II w. p.n.e., prawdziwe winiarstwo zaczęło się tu dopiero w 1984 r. kiedy Somontano uzyskało status apelacji Denominación de Origen. Tradycyjnie uprawiane w regionie odmiany moristell i parraleta nie są dziś zbyt cenione przez winiarzy. Główne uprawy zajmują garnacha i tempranillo, oraz  międzynarodowe odmiany – cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, shiraz, chardonnay i gewürztraminer i inne.

Gleby: wapienne, piaszczyste i żwirowe.
Klimat: zimy chłodne, lata gorące, łagodzone przez chłodne powietrze znad Piernejów.

Aragonia
  • 50%

    Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.

  • 50%

    Syrah – „zadziornie pikantne”. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom. Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Wina te ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.