Hiszpania

Vino Ecológico Syrah Tinto La Loba Organic Wine „The Man Eater“

Aragonia
Czerwone Wytrawne

Barwa: Czerwony z czarnymi refleksami.
Bukiet: Aromaty czarnych owoców takich jak borówki i jeżyny.
Smak: Intensywny i długi, z zaznaczoną nutą ciemnego pieprzu na finiszu. Potężne taniny.

Alkohol: 13.0 %
Cukier resztkowy: 6.00 g/l
Kwasowość: 5.10 g/l
Potencjał starzenia: 6-8 lat
Temp. podawania: 14-16 °C

 

Polecamy do:

Wszelkiego rodzaju wędlin, pasztetów i serów dojrzewających. Do solidnej porcji czerwonego mięsa.

DO SOMONTANO (nazwa: „u stóp gór”), leży w Aragonii, u stóp Pirenejów po północnej stronie rzeki Ebro.

Pasma górskie Sierra de Salinas i Sierra de Guara opadając łagodnie ku południowi osłaniają od północnych wiatrów tereny idealnie nadające się pod uprawę winorośli.

Uprawy rozpościerają się na ponad 4 tys. ha. Wprawdzie wino powstawało już w II w. p.n.e., prawdziwe winiarstwo zaczęło się tu dopiero w 1984 r. kiedy Somontano uzyskało status apelacji Denominación de Origen. Tradycyjnie uprawiane w regionie odmiany moristell i parraleta nie są dziś zbyt cenione przez winiarzy. Główne uprawy zajmują garnacha i tempranillo, oraz międzynarodowe odmiany – cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, shiraz, chardonnay i gewürztraminer i inne.

Gleby: wapienne, piaszczyste i żwirowe.
Klimat: zimy chłodne, lata gorące, łagodzone przez chłodne powietrze znad Piernejów.

Aragonia
  • 100%

    Syrah – „zadziornie pikantne”. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom. Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Wina te ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.