Włochy

„Visellio” Primitivo IGT Salento 2016 Tenute Rubino

Apulia
Czerwone Wytrawne

Barwa: Połyskujący, intensywnie rubinowy.
Bukiet: Niepowtarzalny bukiet czerwonych jagód jeżyny i jagody, śliwki w brandy, bardzo dojrzałych wiśni, goździków, gałki muszkatołowej, anyżu, fiołków i lukrecji.
Smak: Silne i jednocześnie uwodzicielskie, świeże a niezwykle owocowe, o zrównoważonej kwasowości, na podniebieniu uwalnia się smak bardzo miękkich tanin, które nadają strukturę, pełnię i przyjemność. Dobrze zbudowane, doskonale podkreślone ciepło, eleganckie o nowoczesnym i dynamicznym charakterem, typowe dla regionu.

Alkohol: 15.5 %
Cukier resztkowy: 5.7 g/l
Kwasowość: 6.1 g/l
Potencjał starzenia: min. rok
Temp. podawania: 16-18 °C

Polecamy do:

Idealnie pasuje do makaronów, nadziewanych bakłażanów, gulaszu z zająca, wołowiny, jagnięciny, dojrzałych serów.

Apulia – wieczny „przegrany” wypalony słońcem, płaski region Włoch powinien być odpowiedzią na kalifornijską Dolinę Centralną lub australijską Riverinę. Pomimo przewagi naturalnych uwarunkowań oraz ziem pokrytych w większości winoroślami, jakość puglijskich win pozostaje niska – tylko 5,5% kwalifikuje się do standardów DOC, pomimo nadmiaru wyższych apelacji w całych Włoszech. Nowoczesne winiarnie butelkują swoje produkty praktycznie bez wyjątku jako IGT (regionalne).

Nawet wszędobylskie cabernet czy chardonnay są niezdolne do stworzenia dobrych jakościowo win. Czołową częścią regionu są północne obrzeża, graniczące z Abruzją. Na południu najlepsze wina powstają w apelacji Primitivo di Manduria, gdzie krzewy uprawiane na gliniastych glebach w okolicach Mandurii generują wina oszałamiające w alkohol, balansowany charakterystycznymi, dżemowymi nutami i zaskakująco krzepką kwasowością.

Gleby: wapienie z epoki kredy, na którą nakładają się gleby zawierające tlenek żelaza z trzeciorzędu i czwartorzędu oraz glinę.
Klimat: śródziemnomorski.

Apulia
  • 100%

    Primitivo – (tribidrag, crljenak kaštelanski, kratošija) czerwony szczep, pochodzący z Chorwacji. Dopiero badania DNA pozwoliły ustalić, że wszystkie pięć nazw dotyczy tego samego szczepu. Nazwa zinfandel jest używana przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, natomiast chorwackie nazwy crljenak kaštelanski i tribidrag w ojczyźnie odmiany. Primitivo jest tradycyjnie uprawiane od XVIII w. w Apulii. W połowie XIX w., trafiło do Stanów Zjednoczonych i stało się tam znane pod nazwą „Zinfandel”. Z primitivo powstaje krzepkie czerwone wino. Wysoka zawartość cukrów w gronach pozwala osiągnąć poziom alkoholu przekraczający 15%. Smak wina z zależy od dojrzałości użytych winogron. Jeśli odmiana jest sadzona w chłodniejszym klimacie, przeważają aromaty czerwonych owoców, np. malin. Cieplejszy klimat sprzyja nutom jagód, anyżu i pieprzu.