Stare krzewy, ręczne, późne zbiory winogron.
Garnacha (50%) jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
Merlot szlachetny szczep, pochodzący z Bordeaux. W kupażu dodaje alkoholu oraz łagodzi ostre smaki innych odmian. Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i małą zawartością tanin. Charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła.
Carignan francuski szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
+ Maduardo