-
Kabinett – najbardziej delikatne z win oznaczonych najwyższym wyróżnikiem jakościowym wśród QmP – Qualitätswein mit Prädikat. W trakcie produkcji wina Kabinett, podobnie jak innych win z predykatem, nie wolno dodawać cukru (szaptalizacja). Wino nadaje się do leżakowania przez 2–5 lat. Kabinety doskonale służą jako aperitify. Rieslingi tego typu oznaczają się lekkim ciałem, wysoką kwasowością, aromatami zielonego jabłka i cytrusów, często zbalansowanych cukrem. Najsłodsze wina osiągają poziom 8-9 % alkoholu, wytrawne – 12 %.
-
Sauvignon blanc - pochodzenie tej szlachetnej winorośli to Dolina Loary gdzie powstają najbardziej prestiżowe wina z tego szczepu: Sancerre i Pouilly Fumé. Sauvignon blanc daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode, nie więcej niż kilka lat po zbiorach. Poza Francją swoją popularność zaczął zdobywać również na innych kontynentach. Szczególnie Nowy Świat gdzie winifikacja w niskiej kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali szlachetnej daje doskonałe rezultaty i bardzo owocowe wina.
-
Szczególnie prym wiodą tutaj Nowa Zelandia, Chile i Australia. W Kalifornii i w innych rejonach świata używa się też określenia fume blanc. Synonimem jest również muskat- sylvaner w Austrii. Jednak to we Francji powstają te najbardziej cenione: w połączeniu z semillon i muscadelle daje najwspanialsze wina deserowe na świecie - Sauternes i Barsac. Odmiana odporna na choroby i mróz. Lubi bardziej chłodny klimat późno dojrzewając w dobrze nasłonecznionych miejscach. Jest w winie łatwą do zidentyfikowania.
-
Charakterystyczne dla sauvignon blanc jest wyraźna kwasowość i aromaty świeżych owoców (jabłka, agrest, cytrynowa trawa, dziki bez, brzoskwinie, melon, ananas, papryka ) z wyraźną nutą mineralną i nierzadko nuty „kocich sików”. Kontakt z beczką wzbogaca go o aromaty dymu, tostów, wanilii i masła. Najlepsze są wina młode. Doskonale komponuje się z chevre frais (kozi ser) i sushi.