Niemcy

Sekt Tradition trocken Maria Gerhardt

Hesja Nadreńska
Białe Wytrawne

Barwa: Jasnożółty, delikatnie perlisty.

Bukiet: Dojrzałych jasnych owoców, kwiatów.

Smak: Lekkie, przyjemnie owocowe, eleganckie, zbalansowana kwasowość, subtelnie perlage.

Alkohol: 11,5 %

Cukier resztkowy: 33,0 g/l

Kwasowość: 5,4 g/l

Potencjał starzenia: młode

Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: Idealne jako aperitif, na powitanie przyjaciół, pasuje również na zakończenie posiłku.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 50%

    Airen – To endemiczna hiszpańska odmiana, 99% upraw tego szczepu znajduje się właśnie w Hiszpanii (pozostały 1% to uprawy we Francji i Niemczech).  A jest niezwykle mało znana. Może chodzi o to, że jest to szczep będący koniem pociągowym win regionalnych, większości win stołowych regionu i jeszcze baza wyjątkowych hiszpańskich brandy znanych na całym świecie. Jest to możliwe, ponieważ odmiana jest bardzo odporna na suszę i wysokie temperatury latem, jest też odporna na choroby i nie wymaga specjalnego zachodu. Bardzo dużo win, które powstają z tej odmiany to wina szybko konsumowane na miejscu w kastylijskich knajpkach i winotekach.

  • 50%

    Cuvẻe Trebbiano – druga co do rozpowszechnienia na świecie biała odmiana winorośli, dającą wysokie plony, ale niewyróżniające się wina o stosunkowo neutralnym smaku. Poza winami stołowymi stanowi surowiec do produkcji winiaków, m.in. koniaku i armaniaku. Znana także jako ugni blanc (szczególnie we Francji) oraz pod innymi lokalnymi nazwami.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania