-
Perellada - białe grono pochodzące z Aragonii (ok. XIV w.), uprawiane głównie w Katalonii. Uważa się ja za najsubtelniejszy z trzech szczepów używanych przy produkcji musującej cavy (pozostałe to macabeo i xarel.lo). Parellada jest plenna, bardzo późno dojrzewającą. Tworzy także wina „spokojne”. Odmiana jest delikatna, w kupażach łagodzi wyrazisty charakter xarel.lo. W kupażach dodaje elegancji i miękkości. Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek. Utrzymuje wysoką jakość gron przy dużych zbiorach. Wina mają wysoką kwasowość, średni poziom alk., lecz brak im potencjału starzenia.
-
Airén - białe grono pochodzące z Hiszpanii (głównie Valdepeñas i La Mancha DO), gdzie stanowi około 30% wszystkich uprawianych gron. Szacuje się, że jest trzecią najpowszechniej uprawianą winoroślą na świecie. Winogrona cechuje opóźnione kwitnięcie a zarazem późniejsze dojrzewanie. Airén jest bardzo odporna na susze. Ponieważ winorośle pokrywają rozległe obszary, a hiszpańskiej trendy w produkcji wina zmierzają w kierunku czerwonym, ogromna liczba tej winorośli zostaje usuwana. W konsekwencji głównym zastosowaniem szczepu staje się użycie go do destylacji brandy.
-
Dzięki nowoczesnej technologii, takiej jak kontrola temperatury i fermentacji, z airén powstają świeże, wytrawne wina, przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Odmiana winogron produkuje jasnożółte, neutralne wino o wysokiej zawartości alkoholu. Pod wieloma względami hiszpańską odmianę można porównać do francuskiego ugni blanc, która również jest używana do produkcji koniaku.
Hiszpania
2016 Maria De Moya Bobal Merlot Valencia Coto Pelayo
Walencja
Barwa: Intensywny o rubinowym odcieniu.
Bukiet: Intensywny aromat dojrzałych owoców, z nutą wanilii, kokosa, suszonej figi, dżemu żurawinowego, jeżyn.
Smak: Pełne, piękne wykończenie z dobrze zintegrowanymi taninami, aromatyczna trwałość z nutami dojrzałych owoców i starzenia się beczki.
Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 2.2 g/l
Kwasowość: 5.86 g/l
Potencjał starzenia: 10-18 lat
Temp. podawania: 15-18 °C
Wszelkich dań z czerwonego mięsa, gulaszu, dziczyzny, paelli.
Hiszpania jako trzecie pod względem wielkości państwo Europy jest trzecim winiarskim krajem świata z > 2 mln ha nasadzeń winogron. Stanowi to 1/3 wszystkich upraw UE.
Mimo ogromnego obszaru upraw, wielkość produkcji osiąga poziom nieco ponad 40 mln hl.
Wiąże się to z systemem irygacji, szczególnie na półpustynnych regionach centralnego masywu półwyspu a także ze specyficzną metodą upraw, zwaną „bush” (krzew), polegającej na utrzymaniu krzewu jak najbliżej ziemi, dzięki czemu roślina chroni się swym cieniem przed palącym słońcem odbijanym od kamieni.
Najczęściej spotyka się tą uprawę w Centralnej Hiszpanii. Kolejnym powodem niższej wydajność, jest dość często stosowany system upraw macro real, polegający na nasadzeniu krzewów w dużej odległości od siebie (2,5 m) po to, by roślina mogła zdobyć jak najwięcej substancji odżywczych oraz wody.
Hiszpańska tradycja upraw winorośli sięga 3-4 tysiąclecia p.n.e., lecz dopiero X w n.e. przyniósł prawdziwy boom na hiszpańskie wina. Zasłynęły one dzięki andaluzyjskiej sherry, na którą ogromny apetyt miała Brytania. Dziś uprawia się tu ok. 600 szczepów, przy czym komercyjne znaczenia posiada ok. 20.
Gleby: piaszczyste, gliniaste, niekiedy kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z ogromną amplitudą średnich temperatur (zimą -20°C, latem + 40°C) i średnią roczną opadów w granicach 300 mm (niezbędna irygacja).

-
Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.