-
Prowincja Navarra, gmina Murchante, producent Juan Simon.
Uprawa winorośli z poszanowaniem środowiska naturalnego, utrzymywanie naturalnej żyzności ziemi całkowicie bez udziału zewnętrznego. Silne szczepy.
-
Tempranillo 50% - hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będącą podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa, pochodzi od „temprano”, co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce, z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobrą równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia, wrażenie gładkości i aksamitności smaku. Charakterystyczne aromaty to wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, śliwki, korzenie, przyprawy oraz skóra i ziemistość.
-
Cabernet sauvignon 50% - szczep wysoce taniczny i ostry, dlatego często jest kupażowany z innymi odmianami aby zwiększyć jego łagodność i złożoność. Wina z c.s. są winami złożonymi z wielu aromatów. Przede wszystkim jest to czarna porzeczka a także jeżyna, zielona oliwka, imbir, ziele angielskie. Dodatkowe wykorzystanie dębu w procesie produkcji wzbogaca aromat o elementy wanilii, orzecha kokosowego, dymu. Aromaty te mogą się dalej wzbogacić podczas dojrzewania wina w butelkach o cedr, tytoń, piżmo, ziemię, skórę, grzyby. Grono daje wina o olbrzymim potencjale dojrzewania i dlatego jest doceniane przez kolekcjonerów. Przeciętnie jest to ok. 10 lat, ale najlepsze wina mogą przetrwać nawet kilkadziesiąt lat.
Hiszpania
Cava Buche Brut Nature Coto Pelayo
Extremadura
Barwa: Delikatny żółty z zielonkawymi refleksami i niewielkimi bąbelkami.
Bukiet: Świeżych zielonych jabłek i ananasa z nutą migdałową.
Smak: Bogate o wytrawnym zakończeniu.
Alkohol: 11.5 %
Cukier resztkowy: 1.5 g/l
Kwasowość: 6.26 g/l
Potencjał starzenia: kilka lat
Temp. podawania: 6-10 °C
Świetnie sprawdza się na przyjęciu, beztroskim popijaniu, do serów, deserów i słodkich ciastek.
Apelacja DO Navarra dzieli się na 5 podregionów o pow. winnic wynoszącej 11.500 ha.
Hiszpańska Nawarra to baskijska kraina, która w II poł. ub. wieku słynęła z produkcji win różowych (garnacha). W latach 90–tych, zaczęto produkować stylowe i pełne osobowości wina białe i czerwone.
Oddzielona rzeką Ebro od słynnego sąsiada La Rioja Navarra, położona jest na drodze świętego Jakuba, (słynnej trasie pielgrzymek – Camino) z Francji do Santiago de Compostela. Pielgrzymki przybyszów zza Pirenejów oraz historyczna i kulturowa bliskość z Francją miały duży wpływ na tradycje winiarskie Nawarry. Winnice obsadzone są we francuskim stylu merlotem, cabernet sauvignon i chardonnay oraz autochtonami, z garnachą i tempranillo na czele.
Gleby: wapienie, piaski, aluwialne, gliniaste, marglowe (Ribera Alta), ilaste.
Klimat: kontynentalny, z pewnym wpływem morskiego.
-
Maccabeo – biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmiana w północnej części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji. Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter. Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie.
-
Parellada – białe grono pochodzące z Aragonii (ok. XIV w.), uprawiane głównie w Katalonii. Uważa się ja za najsubtelniejszy z trzech szczepów używanych przy produkcji musującej cavy (pozostałe to macabeo i xarel.lo). Parellada jest plenna, bardzo późno dojrzewającą. Tworzy również wina „spokojne”. Odmiana jest delikatna, w kupażach łagodzi wyrazisty charakter xarello. W kupażach dodaje elegancji i miękkości. Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek. Utrzymuje wysoką jakość gron przy dużych zbiorach. Wina mają wysoką kwasowość, średni poziom alk. lecz brak im potencjału starzenia.