Włochy
Valpolicella Classico Superiore D.O.C 2016
Werona
Barwa: Fiolet.
Bukiet: Czerwone owoce, przyprawy – wino które zachwyca.
Smak: Elegancja, złożoność, aksamitna struktura.
Alkohol: 13.5 %
Cukier resztkowy: 4.6 g/l
Kwasowość: 5.26 g/l
Potencjał starzenia: 10-12 lat
Temp. podawania: 18 °C
Dań kuchni włoskiej, czerwonego mięsa, twardych i półtwardych serów.
Włochy – prowincja Werona – wzgórza gminy San Pietro Carino w sercu regionu Valpolicella Classica.
Zbiory ręczne, koniec września, początek października. Wybór najlepszych, zdrowych gron odpowiednich do suszenia. Leżakowanie w dębowych beczkach (5 i 20 hl) ze Slovanii przez okres 8 miesięcy, rafinacja w butelkach.

-
30%
Corvina – daje aromat wisni, malin, przypraw.
-
30%
Corvinone – jest najbardziej podatny na szlachetna pleśń, pożądaną przez producentów
-
10%
Molinara – wykorzystana jest głównie ze względu na swoja kwasowość.
-
30%
Rondinella – wzbogaca kupaż o kwiatowość, czereśnie i leśne owoce oraz kwasowość.