Niemcy

Flonheimer Klostergarten Ortega Spätlese RARYTAS!!! 2021 Maria Gerhardt

Hesja Nadreńska
Białe Słodkie

Barwa: Ciemnożółty z bursztynowym refleksem.

Bukiet: Dojrzałe owoce, rodzynki, figi.

Smak: Delikatny, pełna słodycz, długotrwałe, przyjemnie owocowe. Wielowarstwowe.

Alkohol: 8,5 %

Cukier resztkowy: 73,0 g/l

Kwasowość: 6,0 g/l

Potencjał starzenia: długowieczne

Temp. podawania: 9-12 °C

Polecamy do: Jako wyborny deser po smacznym posiłku. Doskonały towarzysz do wybornych serów, pasztetów czy wątróbki.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 50%

    Muller-Thurgau – Krzewy Müller-Thurgau można znaleźć prawie we wszystkich niemieckich regionach winiarskich. Jest drugą co do wielkości nasadzeń winoroślą w Niemczech obejmując ok 14 tys. ha (14 % ogółu upraw). Nie ma szczególnych wymagań pod względem położenia i daje pewne plony. Odmiana dojrzewa wcześnie i daje wina łatwe w piciu, czasem kwiatowe o delikatnie owocowym aromacie muszkatołowym. Kwasowość jest umiarkowana, w przypadku win pochodzących z północy jest nieco wyraźniej podkreślona. Nie zbyt dużego potencjału leżakowania i najlepiej smakuje jako orzeźwiające w ino w pierwszych latach po zbiorach. Czasami możemy znaleźć wina produkowane techniką „sur lie”, które aż do momentu butelkowania dojrzewały na drobnym osadzie drożdżowym

  • 50%

    Siegerrebe – biała odmiana winogron, krzyżówka Madeleine Angevine i Gewürztraminer, uprawiana w ograniczonym zakresie w Niemczech w regionach Rheinhessen i Rheinpfalz. Daje wina o stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu, niskiej kwasowości i silnym aromacie.