Niemcy

Dienheimer Kreuz Kerner Auslese 2021

Hesja Nadreńska
Białe Słodkie

Barwa: Jasny złoto-żółty.

Bukiet: Aromatem przypomina dojrzale, białe owoce, kompot z gruszek, siano, jak pełen owoców kosz stojący na łące.

Smak: Lekkie, eleganckie z wyraźną owocowością i pozostałym cukrem, delikatna miękkość, lekko korzenna aromatyka, długi, głęboki finał z łagodną minerliką.

Alkohol: 10,0 %

Cukier resztkowy: 73,0 g/l

Kwasowość: 6,5 g/l

Potencjał starzenia: kilka lat

Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: Doskonale dla miłośników lekkich, owocowo słodkich specjałów, idealne do kuchni azjatyckiej na słodko-kwaśno lub na ostro.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 100%

    Kerner – szczep białych winogron, krzyżówka Trollinger i Riesling. Wytwarza się z niego interesujące białe wino w stylu Rieslinga, które nie najgorzej dojrzewa. Kerner uprawia się na terenie całych Niemiec.