Włochy

Negroni Asolo Prosecco Superiore DOCG Brut Venegazzu Vini

Wenecja Euganejska
Białe Wytrawne

Barwa: Jasno słomkowy.

Bukiet: Świeży, owocowy aromat (gruszka, jabłko, cytrusy).

Smak: Dobrze zbudowane, wyważone i eleganckie.

Alkohol: 11,0 %

Cukier resztkowy: 8,00 g/l

Potencjał starzenia: do 8 lat

Temp. podawania: 6-8 °C

Polecamy do: Idealne jako aperitif, do lekkich przystawek, owoców morza, ryb oraz delikatnych serów.

Wenecja Euganejska – prowincja Roncade.

Zbiory ręczne – wrzesień, październik.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Gleby: glina (50-60%).

Wenecja Euganejska
  • 100%

    Glera –  późno dojrzewające grono, podatne na choroby grzybowe i stres wodny. Wysoka kwasowość sprawia, że nadaje się do tworzenia win musujących. Glerę uprawia się głównie w Wenecji Euganejskiej. Pierwotnie winogrono znane było pod nazwa pro secco. W celu zidentyfikowania Prosecco jako nazwy pochodzenia (od miejscowości) szczep uzyskał miano glery. W przypadku uprawy na stokach poludniowych, glera produkuje wina złożone i charakterne. Są one lekkie, miękkie i orzeźwiające, z aromatami białych kwiatów, cytryny, gruszki, jabłka i brzoskwiń. Wina musujące z glery są zwykle fermentowane metoda Tank lub Charmat.