Włochy

Sanrichard „Cuor di Raboso“ Spumante Rosso Dry Tenuta Santome

Wenecja Euganejska
Czerwone Półwytrawne

Barwa: Rubinowo czerwone, drobno perliste.

Bukiet: Dojrzałe, czerwone owoce z eleganckimi nutami czerwonych jagód.

Smak: Intrygująca kwasowość, urzekające, uwiedzie każdego.

Alkohol: 11,5 %

Cukier resztkowy: 28,12 g/l

Kwasowość: 7,5 g/l

Potencjał starzenia: młode

Temp. podawania: 6-8 °C

Polecamy do: Sama przyjemność picia, musujące wino na każdą okazję. Idealny dodatek do przekąsek, ryb i makaronów.

Wenecja Euganejska – prowincja Roncade.

Zbiory ręczne – wrzesień, październik.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Gleby: glina (50-60%).

Wenecja Euganejska
  • 100%

    Raboso Piave (grono endemiczne) – uprawiane głównie we wsch. części Veneto. Często nazywa się raboso piave, od przepływającej w okolicy nazwy rzeki. Daje wino głęboko zabarwione, o wysokiej zawartości garbników i alkoholu i kwasowości. Nazwa raboso w rodzimym weneckim języku oznacza „zły”, ponieważ gniew jest uczuciem w ustach, gdy wino jest młode. Dawniej było ulubionym winem weneckich żeglarzy, doskonale odpornym na starzenie i transport. Winorośl dojrzewa dość późno, dając dobre plony o wysokiej odporności na choroby grzybowe. W pełnej dojrzałości raboso  tworzy jedne z wielkich weneckich win. Paruje się perfekcyjnie z dziczyzną, czerwonym i grillowanym mięsem, oraz dojrzałymi serami.