Włochy
Sanrichard „Cuor di Raboso“ Spumante Rosso Dry Tenuta Santome
Wenecja Euganejska
Barwa: Rubinowo czerwone, drobno perliste.
Bukiet: Dojrzałe, czerwone owoce z eleganckimi nutami czerwonych jagód.
Smak: Intrygująca kwasowość, urzekające, uwiedzie każdego.
Alkohol: 11,5 %
Cukier resztkowy: 28,12 g/l
Kwasowość: 7,5 g/l
Potencjał starzenia: młode
Temp. podawania: 6-8 °C
Wenecja Euganejska – prowincja Roncade.
Zbiory ręczne – wrzesień, październik.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Gleby: glina (50-60%).

- 100%
Raboso Piave (grono endemiczne) – uprawiane głównie we wsch. części Veneto. Często nazywa się raboso piave, od przepływającej w okolicy nazwy rzeki. Daje wino głęboko zabarwione, o wysokiej zawartości garbników i alkoholu i kwasowości. Nazwa raboso w rodzimym weneckim języku oznacza „zły”, ponieważ gniew jest uczuciem w ustach, gdy wino jest młode. Dawniej było ulubionym winem weneckich żeglarzy, doskonale odpornym na starzenie i transport. Winorośl dojrzewa dość późno, dając dobre plony o wysokiej odporności na choroby grzybowe. W pełnej dojrzałości raboso tworzy jedne z wielkich weneckich win. Paruje się perfekcyjnie z dziczyzną, czerwonym i grillowanym mięsem, oraz dojrzałymi serami.