Westhofener Bergkloster Bacchus 2018
-
Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – niemiecka klasa dla win regionalnych. Obejmuje wina, które powstały z gron uprawianych na 1 z 13 regionów, przy czym blendowanie gron z różnych regionów jest zabronione. Etykieta musi wskazywać region z którego wino pochodzi i podstawowe informacje o jego stylu. Moszcz może być dosładzany, a minimalna jego waga może być niższa niż dla win z wyróżnikiem Prädikat.
-
Bacchus: wyhodowany w 1933 r. w Niemczech przez Petera Morio jako krzyżówka (silvaner x riesling) x müller thurgau. Szczep ten lubi chłodniejsze klimaty, dojrzewając szybko i osiągając wystarczający poziom cukru. Gdy grona dojrzeją w pełni, cechują się tłustym, muszkatowym smakiem jeśli nie, aromaty są trawiaste, przywołujące zapach bzu. Największe uprawy znajdują się w Niemczech (2,3 tys. ha) - w Hesji Nadreńskiej, Palatynacie, Frankonii i Nahe. Mniejsze nasadzenia ma Wielka Brytania i Kanada.
Z bacchusa powstają jasnożółte wina w wersjach od lekkich do średnio ciężkich. Dojrzałe bogate w ekstrakt wina, pachną owocami tropikalnymi i cytrusowymi.
-
Bacchus najlepiej smakuje młody, szczególnie latem. Wytrawne wina klasy Kabinett oraz Spätlese pasują do owoców morza, wyrazistych ryb morskich, makaronów, jagnięciny, młodej dziczyzny i dzikiego ptactwa, a także do dojrzałych miękkich serów. Deserowe wina klasy Spätlese bądź szlachetnie Auslese pasują do tłustych serów pleśniowych oraz do deserów z miodem, migdałami lub marcepanem.
Bacchus – rzymski odpowiednik greckiego Dionizosa, boga wina, rolnictwa i płodności.
St. Johanner Abtey Bacchus Spätlese 2018
-
Spätlese (dosłownie: "późny zbiór") jest to niemiecki obejmujący wina z całkowicie dojrzałych winogron, najlżejsze z win późnych zbiorów. Winogrona są zbierane co najmniej 7 dni po normalnych zbiorach (na ogół II poł. października), a więc są bardziej dojrzałe i mają wyższą zawartość cukru, co wpływa też na zawartość alkoholu. Wina z tym wyróżnikiem mogą być zarówno słodkie jak i wytrawne (trocken), ze względu na poziom dojrzałości, szczególnie ceni się wina wytrawne z odmian riesling, weißer burgunder (pinot blanc) i grauer burgunder.
-
Bacchus: wyhodowany w 1933 r. w Niemczech przez Petera Morio jako krzyżówka (silvaner x riesling) x müller thurgau. Szczep ten lubi chłodniejsze klimaty, dojrzewając szybko i osiągając wystarczający poziom cukru. Gdy grona dojrzeją w pełni, cechują się tłustym, muszkatowym smakiem jeśli nie, aromaty są trawiaste, przywołujące zapach bzu. Największe uprawy znajdują się w Niemczech (2,3 tys. ha) - w Hesji Nadreńskiej, Palatynacie, Frankonii i Nahe. Mniejsze nasadzenia ma Wielka Brytania i Kanada.
Z bacchusa powstają jasnożółte wina w wersjach od lekkich do średnio ciężkich. Dojrzałe bogate w ekstrakt wina, pachną owocami tropikalnymi i cytrusowymi. Bacchus najlepiej smakuje młody, szczególnie latem. -
Wytrawne wina klasy Kabinett oraz Spätlese pasują do owoców morza, wyrazistych ryb morskich, makaronów, jagnięciny, młodej dziczyzny i dzikiego ptactwa, a także do dojrzałych miękkich serów. Deserowe wina klasy Spätlese bądź szlachetnie Auslese pasują do tłustych serów pleśniowych oraz do deserów z miodem, migdałami lub marcepanem.
Bacchus – rzymski odpowiednik greckiego Dionizosa, boga wina, rolnictwa i płodności.
Oppenheimer Schloss Bacchus QBA “Ritterwein” 2016
-
Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – niemiecka klasa dla win regionalnych. Obejmuje wina, które powstały z gron uprawianych na 1 z 13 regionów, przy czym blendowanie gron z różnych regionów jest zabronione. Etykieta musi wskazywać region z którego wino pochodzi i podstawowe informacje o jego stylu. Moszcz może być dosładzany, a minimalna jego waga może być niższa niż dla win z wyróżnikiem Prädikat.
-
Bacchus: wyhodowany w 1933 r. w Niemczech przez Petera Morio jako krzyżówka (silvaner x riesling) x müller thurgau. Szczep ten lubi chłodniejsze klimaty, dojrzewając szybko i osiągając wystarczający poziom cukru. Gdy grona dojrzeją w pełni, cechują się tłustym, muszkatowym smakiem jeśli nie, aromaty są trawiaste, przywołujące zapach bzu. Największe uprawy znajdują się w Niemczech (2,3 tys. ha) - w Hesji Nadreńskiej, Palatynacie, Frankonii i Nahe. Mniejsze nasadzenia ma Wielka Brytania i Kanada.
-
Z bacchusa powstają jasnożółte wina w wersjach od lekkich do średnio ciężkich. Dojrzałe bogate w ekstrakt wina, pachną owocami tropikalnymi i cytrusowymi. Bacchus najlepiej smakuje młody, szczególnie latem. Wytrawne wina klasy Kabinett oraz Spätlese pasują do owoców morza, wyrazistych ryb morskich, makaronów, jagnięciny, młodej dziczyzny i dzikiego ptactwa, a także do dojrzałych miękkich serów. Deserowe wina klasy Spätlese bądź szlachetnie Auslese pasują do tłustych serów pleśniowych oraz do deserów z miodem, migdałami lub marcepanem.
Bacchus – rzymski odpowiednik greckiego Dionizosa, boga wina, rolnictwa i płodności.