-
Perellada - białe grono pochodzące z Aragonii (ok. XIV w.), uprawiane głównie w Katalonii. Uważa się ja za najsubtelniejszy z trzech szczepów używanych przy produkcji musującej cavy (pozostałe to macabeo i xarel.lo). Parellada jest plenna, bardzo późno dojrzewającą. Tworzy także wina „spokojne”. Odmiana jest delikatna, w kupażach łagodzi wyrazisty charakter xarel.lo. W kupażach dodaje elegancji i miękkości. Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek. Utrzymuje wysoką jakość gron przy dużych zbiorach. Wina mają wysoką kwasowość, średni poziom alk., lecz brak im potencjału starzenia.
-
Airén - białe grono pochodzące z Hiszpanii (głównie Valdepeñas i La Mancha DO), gdzie stanowi około 30% wszystkich uprawianych gron. Szacuje się, że jest trzecią najpowszechniej uprawianą winoroślą na świecie. Winogrona cechuje opóźnione kwitnięcie a zarazem późniejsze dojrzewanie. Airén jest bardzo odporna na susze. Ponieważ winorośle pokrywają rozległe obszary, a hiszpańskiej trendy w produkcji wina zmierzają w kierunku czerwonym, ogromna liczba tej winorośli zostaje usuwana. W konsekwencji głównym zastosowaniem szczepu staje się użycie go do destylacji brandy.
-
Dzięki nowoczesnej technologii, takiej jak kontrola temperatury i fermentacji, z airén powstają świeże, wytrawne wina, przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Odmiana winogron produkuje jasnożółte, neutralne wino o wysokiej zawartości alkoholu. Pod wieloma względami hiszpańską odmianę można porównać do francuskiego ugni blanc, która również jest używana do produkcji koniaku.