Finca Valonga I.G.P Tinto Joven 2019
St. Johanner Abtey / Noblesse Cabernet Sauvignon Qba 2019
Cabernet Sauvignon Marca Trevigiana IGT 2018
Melis Reserva Priorat DOQ 2016
Pineau Des Charente red APC Raymond Bossis
2017 „Castelu“ Cabernet Sauvignon Cules Tarziu Rumänien Hochwertiger
-
Cabernet sauvignon - „król czerwonych gron” (odpowiednik królewskiego chardonnay), najbardziej znany, klasyczny, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania.
-
W beczce rozwija zapachy i smaki dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Jest szczepem mało oczywistym, aromaty buduje i rozwija powoli, do jego zrozumienia jak i pełnego rozwoju potrzeba czasu. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim został obdarzony w świecie winiarskich znawców.
2015 Obrador Priorat DOQ Cellers Melis Artisan Wine
-
Syrah 30 % („shiraz” Nowy Świat) -„zadziornie pikantne”. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu (Côtes du Rhone) we Francji, gdzie tworzy, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte Rotie. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom.
-
Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
-
Grenache 30 % - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Cabernet sauvignon 10 % - „król czerwonych gron” (odpowiednik królewskiego chardonnay), najbardziej znany, klasyczny, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc, a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania.
-
W beczce rozwija zapachy i smaki dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Jest szczepem mało oczywistym, aromaty buduje i rozwija powoli, do jego zrozumienia jak i pełnego rozwoju potrzeba czasu. Szczep o wielkim charakterze. Stąd też uwielbienie jakim został obdarzony w świecie winiarskich znawców.
-
Carignan 30 % - francuski szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
2012 Collezione Privata Tricorno Toscana I.G.T
-
85% Sangiovese - łacińskie „Sanguis Jovis" to krew Jowisza. Podstawowy szczep Chianti oraz dużej części środkowych Włoch. Występuje też w Argentynie, Chile, USA. Trudny w uprawie z powodu długiego okresu wegetacyjnego oraz podatności na choroby. Ceniony jest za wysoką kwasowość, mocne taniny i zrównoważony charakter.
-
Charakterystycznym pikantnym aromatom ciemnych wiśni i czarnym owocom pestkowym (czereśnia), mogą towarzyszyć nuty liści pomidorów, suszonych ziół, drewna, orzechów i kawy. Dojrzewanie w dębowych beczkach wzbogaca wina o aromaty śliwki i dzikiej maliny, jagód a nawet nuty zwierzęce czy cedrowe. Zdolny do leżakowania nawet 20 lat.
15% Alicante, Merlot, Cabernet.
Woodlands Shiraz Cabernet 2016
-
Syrah 70% („shiraz” Nowy Świat) -„zadziornie pikantne”. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom. Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
-
Cabernet sauvignon 30% - „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.