Solarce Casa la rad Blanco D.O.C 2017
Dienheimer Tafelstein Chardonnay Auslese feinherb Prädikatswein 2018
Beramendi Chardonnay Blanco do Navarra
-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego główne tereny upraw to Szampania i Burgundia, choć z powodzeniem uprawiany na całym świecie. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. W świeżym chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w beczkach nadaje winu bogatszy i bardziej złożony charakter. Powstają nuty zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi.
-
Muskat - król win słodkich. Należy do najstarszych uprawianych winnych szczepów. Jego historia sięga Starożytności. Pod nazwą muskat w różnych wariantach kryje się co najmniej 150 różnych szczepów i krzyżówek. Początkowo muskaty uprawiane były jako winogrona deserowe, jednak ze względu na intrygujące aromaty i dużą zawartość cukru w gronach zaczęto wykorzystywać je do produkcji win. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, kolendry, jaśminu, kwiatów lipy i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję, której nie sposób zapomnieć.
Dienheimer Tafelstein Chardonnay Auslese feinherb 2018
-
Auslese (niem. selekcja) - wina są produkowane z wybranych, w pełni dojrzałych gron zbieranych z pewnym opóźnieniem po osiągnięciu dojrzałości (koniec listopada). Owoce mogą być zarażone botrytis (winom nadaje się wówczas etykietę Goldkapsel), są starannie sprawdzone pod kątem dojrzałości, przegnicia a nawet pęknięcia skórek. Wina nadają się do leżakowania. Warianty wytrawne są przeważnie mocniejsze. Ilość cukru w moszczu musi odpowiadać od 11,4-14,5% potencjalnego poziomu alkoholu, przy czym od decyzji winiarza zależy, czy będzie dążył do przefermentowania większości cukru i uzyskania krzepkiego wina wytrawnego, czy skłoni się ku słodkości kosztem alkoholu. Niedozwolona jest szaptalizacja (dodawanie cukru). Potencjał starzenia sięga od 5 - 20 lat.
-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego nazwa pochodzi od małego osiedla w pobliżu Mâcon, położonego w okolicach głównych terenów jej upraw, jakimi są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. Posiada relatywnie wysoki poziom cukru, co bezpośrednio przekłada się na alkohol. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki.
-
Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino - staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi. Kupując chardonnay spodziewamy się raczej wina wytrawnego, rześkiego, niezbyt kwaśnego, z lekkim smaczkiem beczki.
Anna 6 Bianco IGT 2018
-
Riesling - pochodzi prawdopodobnie z Niemiec. Jest bardzo odporny na mróz i łatwy w uprawie. Ze względu na to, że dojrzewa stosunkowo późno, wymaga dobrze nasłonecznionych stanowisk. Riesling w swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedla cechy ziemi na jakiej był uprawiany. Wina z rieslinga charakteryzuje mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy aromat. Po kilku latach leżakowania, riesling nabiera dystyngowanego, charakterystycznego zapachu nafty.
-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego nazwa pochodzi od małego osiedla w pobliżu Mâcon, położonego w okolicach głównych terenów jej upraw, jakimi są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki.
Chardonnay Tenuta Santome 2018
-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego nazwa pochodzi od małego osiedla w pobliżu Mâcon, położonego w okolicach głównych terenów jej upraw, jakimi są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. Posiada relatywnie wysoki poziom cukru, co bezpośrednio przekłada się na alkohol. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki.
-
Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino - staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi. Kupując chardonnay spodziewamy się raczej wina wytrawnego, rześkiego, niezbyt kwaśnego, z lekkim smaczkiem beczki.
Marmorelle Bianco IGT Salento 2017
-
Chardonnay - „królewskie grono”, któremu zawdzięczamy nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino - staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi. Kupując chardonnay spodziewamy się raczej wina wytrawnego, rześkiego, niezbyt kwaśnego, z lekkim smaczkiem beczki.
-
Malvasia bianca - ma starożytne pochodzenie, najprawdopodobniej z Krety w Grecji. Powstają z niej białe wina deserowe i wzmacniane o tej samej nazwie lub są kupażem takich win jak Vin Santo. W młodości wino Malvasia charakteryzuje się krągłością, tłustością, ciężkim ciałem i ma miękką teksturę. Charakterystyczne aromaty to brzoskwinie, morele i białe porzeczki. Malvasię szczególnie upodobał sobie reformator Martin Luther. W końcu XV w. wina należały do najdroższych.
Champagne Hervé Malraud Blanc Brut Réserve
-
Tradycyjna (dawn.: szampańska) metoda produkcji win musujących polega na wtórnej fermentacji gotowego wina w butelce. Wyróżnia się następujące jej etapy:
Tłoczenie – jakość dobrego szampana zależy od uzyskania jak najbardziej klarownego soku, dlatego pełne kiście wyciska się delikatnie i pozostawia w jak najkrótszym kontakcie ze skórkami.
Fermentacja pierwotna – stal nierdzewna a także dębowa, nowa beczka pozwalają dobrze kontrolować proces fermentacji oraz zapewniają czystość. Do fermentacji używa się bardziej przewidywalnych drożdży hodowlanych. -
Assemblage – mieszanie (kupażowanie). Winogrodnik ma do dyspozycji ok. 40 win tzw. bazowych (z poprzednich roczników czy różnych szczepów), z których jak wirtuoz komponuje wino w najlepszym stylu, cechujący określony Dom Szampański. Jest to najważniejszy moment produkcji. Przy winach rocznikowych, umysł takiego wirtuoza (porównywalny do umysłów arcymistrzów szachowych) musi przewidzieć jak dane wino będzie się prezentować za lat nawet 30! By uzyskać efekt końcowy, danego wina, klaruje się je i odciąga do czystej kadzi.
-
Druga fermentacja - zanim wino trafi do butelek, powstałe nowe wino bazowe uzupełnia się Liquer de Tirage czyli mieszanką wina rezerwowego z cukrem oraz z drożdżami po to, by rozpocząć powtórną fermentację. Ma ona miejsce w niskiej temperaturze, dzięki czemu proces zostaje spowolniony a w winie powstają malutkie bąbelki świadczące o wysokiej klasie szampana. Druga fermentacja jest połączona z leżakowaniem wina, które może trwać nawet 50 lat!
Remuage – by usunąć powstały podczas leżakowania osad, zakapslowane wino jest przenoszone na specjalne stojaki, które obracają powoli butelkę wokół własnej osi oraz przechylają je aż do pionu. -
Usuwanie osadu i Dosage – szyjkę butelki, która dotarła do pozycji pionowej i zgromadziła osad zamraża się. Po zdjęciu kapsla ciśnienie wypycha zamrożony osad. Ubytek uzupełnia się Liquer d`expdition (wino z cukrem).
Etap końcowy – po uzupełnieniu wina butelki są korkowane, wstrząsane by Liquer d`expedition rozprowadził się po całym winie i szampan starzony jest w piwnicy odpowiedni okres.
Champagne Hervé Malraud 2011 Blanc de Blancs 1-er Cru AC brut
-
Tradycyjna (dawn.: szampańska) metoda produkcji win musujących polega na wtórnej fermentacji gotowego wina w butelce. Wyróżnia się następujące jej etapy:
Tłoczenie – jakość dobrego szampana zależy od uzyskania jak najbardziej klarownego soku, dlatego pełne kiście wyciska się delikatnie i pozostawia w jak najkrótszym kontakcie ze skórkami.
Fermentacja pierwotna – stal nierdzewna a także dębowa, nowa beczka pozwalają dobrze kontrolować proces fermentacji oraz zapewniają czystość. Do fermentacji używa się bardziej przewidywalnych drożdży hodowlanych. -
Assemblage – mieszanie (kupażowanie). Winogrodnik ma do dyspozycji ok. 40 win tzw. bazowych (z poprzednich roczników czy różnych szczepów), z których jak wirtuoz komponuje wino w najlepszym stylu, cechujący określony Dom Szampański. Jest to najważniejszy moment produkcji. Przy winach rocznikowych, umysł takiego wirtuoza (porównywalny do umysłów arcymistrzów szachowych) musi przewidzieć jak dane wino będzie się prezentować za lat nawet 30! By uzyskać efekt końcowy, danego wina, klaruje się je i odciąga do czystej kadzi.
-
Druga fermentacja - zanim wino trafi do butelek, powstałe nowe wino bazowe uzupełnia się Liquer de Tirage czyli mieszanką wina rezerwowego z cukrem oraz z drożdżami po to, by rozpocząć powtórną fermentację. Ma ona miejsce w niskiej temperaturze, dzięki czemu proces zostaje spowolniony a w winie powstają malutkie bąbelki świadczące o wysokiej klasie szampana. Druga fermentacja jest połączona z leżakowaniem wina, które może trwać nawet 50 lat!
Remuage – by usunąć powstały podczas leżakowania osad, zakapslowane wino jest przenoszone na specjalne stojaki, które obracają powoli butelkę wokół własnej osi oraz przechylają je aż do pionu. -
Usuwanie osadu i Dosage – szyjkę butelki, która dotarła do pozycji pionowej i zgromadziła osad zamraża się. Po zdjęciu kapsla ciśnienie wypycha zamrożony osad. Ubytek uzupełnia się Liquer d`expdition (wino z cukrem).
Etap końcowy – po uzupełnieniu wina butelki są korkowane, wstrząsane by Liquer d`expedition rozprowadził się po całym winie i szampan starzony jest w piwnicy odpowiedni okres.