-
Durif (petit syrah) jest krzyżówką szlachetnego syrah i mniej znanego peloursin. Został stworzony na Uniwersytecie w Montpellier w latach 80-tych XIX wieku przez Dr Durif - szkółkarza, który chciał opracować odmianę odporną na mączniaka rzekomego, jedną z wielu plag winorośli. Chociaż we Francji pozostaje tylko kilka znaczących nasadzeń, durif jest zarówno udany, jak i popularny w Australii, gdzie produkuje charakterystyczne, smoliste wina. Nawet długoletni fani shiraz rozpoznają urok niesamowicie mrocznych, mocnych win z durif. W rzeczywistości często kupażowany jest z Sziraz.
-
Charakterystyczne wysokie taniny i kwasowość nadają durif wielki potencjał starzenia.
Styl: aromaty czarnych owoców z atramentowymi nutami fioletu, nutami cedru, czekolady, czarnego pieprzu, ziół i dymnej lukrecji. Najlepsze regiony uprawy: Riverina i Riverland (Australia),Kalifornia, Francja i Izrael.