Prosecco D.O.C Treviso Extra Dry
-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego nazwa pochodzi od małego osiedla w pobliżu Mâcon, położonego w okolicach głównych terenów jej upraw, jakimi są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. Posiada relatywnie wysoki poziom cukru, co bezpośrednio przekłada się na alkohol. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki.
-
Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino - staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi. Kupując chardonnay spodziewamy się raczej wina wytrawnego, rześkiego, niezbyt kwaśnego, z lekkim smaczkiem beczki.
Prosecco D.O.C Treviso brut
-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego nazwa pochodzi od małego osiedla w pobliżu Mâcon, położonego w okolicach głównych terenów jej upraw, jakimi są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. Posiada relatywnie wysoki poziom cukru, co bezpośrednio przekłada się na alkohol. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki.
-
Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino - staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi. Kupując chardonnay spodziewamy się raczej wina wytrawnego, rześkiego, niezbyt kwaśnego, z lekkim smaczkiem beczki.
Santome Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G Cru „Bosco Coste“ Extra Dry 2018
Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G Bosco Coste Extra Dry
-
Zbiory ręczne w trzeciej dekadzie września Starzenie w dębowych beczkach przez 12 miesięcy.
Negroamaro - znany jest już od VI w. p.n.e., ciemny, niemal czarny (negro) szczep występujący w pd części Włoch, głównie w Apulii. Odznacza się wysoką zawartością alkoholu, wyraźnymi aromatami oraz lekką goryczką (której zawdzięcza nazwę: amaro - gorzki). Wina z niego powstałe często są soczyste i żwawe. W przeciwieństwie do szczepu primitivo, mają wyraźnie zaznaczoną kwasowość i nie są tak ciężkie. Negroamaro doskonale dojrzewa w beczce, która łagodzi jego taniny.