-
Kabinett – najbardziej delikatne spośród win oznaczonych najwyższym wyróżnikiem jakościowym wśród niemieckich QmP – Qualitätswein mit Prädikat. W trakcie produkcji wina Kabinett, podobnie jak innych win z predykatem, nie wolno dodawać cukru (tzw. szaptalizacja). Wino nadaje się do leżakowania przez 2–5 lat. Kabinety doskonale służą jako aperitify. Rieslingi tego typu oznaczają się lekkim ciałem, wysoką kwasowością, aromatami zielonego jabłka i cytrusów, często zbalansowanych cukrem. Najsłodsze wina osiągają poziom 8-9 % alkoholu, wytrawne – 12 %.
-
Kerner – krzyżówka Trollinger x Riesling wyhodowana w 1929 r., nazwana imieniem poety Justinusa Kernera. W porównaniu z rieslingiem kerner jest nieco mniej wymagający i bardziej plenny. Późno wypuszcza pąki, przez co uprawa w chłodniejszym klimacie jest mniej ryzykowna. Dojrzewa również stosunkowo późno. Grona osiągają wysoki poziom cukru i lepszą kwasowość niż popularny w Niemczech müller-thurgau. Wina są porównywane do rieslingów i często są oferowane jako jednoodmianowe. Ustępuje ze względu na możliwe posmaki szlachetnością rieslingowi za cenę niższych wymagań. Wyróżnia się delikatnym smakiem.
Bereich Wonnegau Kerner „Goldlack” Spätlese 2015
-
Spätlese (dosłownie: "późny zbiór") jest to niemiecki obejmujący wina z całkowicie dojrzałych winogron, najlżejsze z win późnych zbiorów. Winogrona są zbierane co najmniej 7 dni po normalnych zbiorach (na ogół II poł. października), a więc są bardziej dojrzałe i mają wyższą zawartość cukru, co wpływa też na zawartość alkoholu. Wina z tym wyróżnikiem mogą być zarówno słodkie jak i wytrawne (trocken), ze względu na poziom dojrzałości, szczególnie ceni się wina wytrawne z odmian riesling, weißer burgunder (pinot blanc) i grauer burgunder.
-
Kerner – krzyżówka Trollinger x Riesling wyhodowana w 1929 r., nazwana imieniem poety Justinusa Kernera. W porównaniu z rieslingiem kerner jest nieco mniej wymagający i bardziej plenny. Późno wypuszcza pąki, przez co uprawa w chłodniejszym klimacie jest mniej ryzykowna. Dojrzewa również stosunkowo późno. Grona osiągają wysoki poziom cukru i lepszą kwasowość niż popularny w Niemczech müller-thurgau. Wina są porównywane do rieslingów i często są oferowane jako jednoodmianowe. Ustępuje ze względu na możliwe posmaki szlachetnością rieslingowi za cenę niższych wymagań. Wyróżnia się delikatnym smakiem.