Solarce Casa la rad Blanco D.O.C 2017
Malvasia Bianca IGT Salento 2019
Marmorelle Bianco IGT Salento 2017
-
Chardonnay - „królewskie grono”, któremu zawdzięczamy nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino - staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi. Kupując chardonnay spodziewamy się raczej wina wytrawnego, rześkiego, niezbyt kwaśnego, z lekkim smaczkiem beczki.
-
Malvasia bianca - ma starożytne pochodzenie, najprawdopodobniej z Krety w Grecji. Powstają z niej białe wina deserowe i wzmacniane o tej samej nazwie lub są kupażem takich win jak Vin Santo. W młodości wino Malvasia charakteryzuje się krągłością, tłustością, ciężkim ciałem i ma miękką teksturę. Charakterystyczne aromaty to brzoskwinie, morele i białe porzeczki. Malvasię szczególnie upodobał sobie reformator Martin Luther. W końcu XV w. wina należały do najdroższych.
Marmorelle Rosso IGT Salento 2015
-
Negroamaro - znany jest już od VI w. p.n.e., ciemny, niemal czarny (negro) szczep występujący w pd części Włoch, głównie w Apulii. Odznacza się wysoką zawartością alkoholu, wyraźnymi aromatami oraz lekką goryczką (której zawdzięcza nazwę: amaro - gorzki). Wina z niego powstałe często są soczyste i żwawe. W przeciwieństwie do szczepu primitivo, mają wyraźnie zaznaczoną kwasowość i nie są tak ciężkie. Negroamaro doskonale dojrzewa w beczce, która łagodzi jego taniny.
-
Malvasia Nera di Brindisi jest zwykle używana przy produkcji win różowych, z których słynie Salento, a także w kupażach z innymi rodzimymi winogronami z tego regionu jak Negro Amaro i Susamaniello. Można ją znaleźć w wielu winach DOC. Niektórzy producenci wytwarzają wina odmianowe (100% malvasia nera). Odmiana jest dość odporna na wysokie temperatury, doskonale sprawdza się w regionie Pugli gdzie jest uprawiana. Ma cienką skórę dlatego wrażliwa jest na różne choroby, takie jak oidium i pleśń. Wina mają mocne taniny, alkohol i ciało. Brakuje jej nieco kwasowości.
“Rio das Antas” Branco 2015
-
Kompozycja 3 mocno perfumowanych szczepów:
Muskateller - należy do najstarszych uprawianych przez człowieka winnych szczepów. Jego historia sięga Starożytności. Ze względu na intensywny aromat odgrywa ważną rolę w kupażach, często je uszlachetniając. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, kolendry, jaśminu, kwiatów lipy i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję.
-
Gewürztraminer - “pachnidło”, uprawiane od tysiąclecia. Wina produkowane z tego szczepu zachwycają zapachem, wabią subtelną kwasowością i kuszą smakiem egzotycznych owoców. Jest to jedna z najbardziej cierpkich odmian, o korzennym smaku i aromatach płatków róży, lichi oraz grejpfruta a nawet kremu do twarzy.
-
Malvasier – pochodzący prawdopodobnie z Grecji, współcześnie podstawowy biały szczep Włoch. Daje wina o posmaku miodowym, lekkim dymnym aromacie z nutą wosku pszczelego, kwiatów i gałki muszkatołowej.
Luther 95 Malvasier trocken 2015
-
Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – niemiecka klasa dla win regionalnych. Obejmuje wina, które powstały z gron uprawianych na 1 z 13 regionów, przy czym blendowanie gron z różnych regionów jest zabronione. Etykieta musi wskazywać region z którego wino pochodzi i podstawowe informacje o jego stylu. Moszcz może być dosładzany, a minimalna jego waga może być niższa niż dla win z wyróżnikiem Prädikat.
-
Malvasia – to wiekowa winorośl uprawiana dawniej w regionie śródziemnomorskim, na Balearach, Wyspach Kanaryjskich i na Maderze, a obecnie w wielu regionach świata. Uważa, że rodzina malvasia ma starożytne pochodzenie, najprawdopodobniej z Krety w Grecji. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od Monemvasia - średniowiecznej, bizantyjskiej fortecy na wybrzeżu Laconia, znanej po włosku jako "Malvasia"; portu będącego centrum handlowym dla wina produkowanego na wschodnim Peloponezie.
-
W średniowieczu Wenecjanie stali się tak płodni w handlu winem Malvasia, że kupieckie sklepy z winami w Wenecji były znane jako malvasie. Malmsey było jednym z trzech głównych win eksportowanych z Grecji w średniowieczu. W przeszłości nazwy Malvasia, Malvazia i Malmsey były używane zamiennie dla win opartych na szczepie malvasia; jednak w nowoczesnej enologii "Malmsey" jest obecnie używane prawie wyłącznie do słodkiej odmiany Madeiry.
-
Z malvasii powstają białe wina deserowe i wzmacniane lub są kupażem takich win jak Vin Santo. W młodości wino Malvasia jest krągłe, tłuste, z ciężkim ciałem i ma miękką teksturę. Charakterystyczne aromaty to brzoskwinie, morele i białe porzeczki.
Malvasię szczególnie upodobał sobie reformator Martin Luther. W końcu XV w. wina należały do najdroższych.