Rodiles Rioja Reserva 2005
-
Wyprodukowane z wyselekcjonowanych winogron z winnic w Aldeanueva de Ebro i Alfaro. Udział w kupażu po ok. 25%.
Graciano – endemiczne grono La Rioja. Cechuje się ciemną, jagodową barwą. Powstałe z niego wina mają silny zapach i są zdolne do długiego leżakowania.
-
Garnacha - wina tego grona mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Tempranillo - tworzy pełne ciała ciemno-czerwone wina o stosunkowo niskim (jak na Hiszpanię) poziomie alkoholu, średniej kwasowości i poziome tanin, zdolne do długotrwałego starzenia. Charakteryzują się nutą wanilii, cedru i delikatnych przypraw. Świeże wina pachną maliną, czarną porzeczką, śliwą, jeżyną, świeżymi liściami tytoniu, ziołami i dzikimi kwiatami.
-
Mazuelo (carignan)- tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
Conde del Real Agrado Reserva 2007
-
Uprawa 20-30 letnich krzewów
Garnacha 60 % - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie (drugie miejsce). Pochodzący z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z garnachy mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Tempranillo 30 % - hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będącą podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa, pochodzi od „temprano”, co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce, z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobrą równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia, wrażenie gładkości i aksamitności smaku. Charakterystyczne aromaty to wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, śliwki, korzenie, przyprawy oraz skóra i ziemistość.
Graciano 5 %, Mazuelo 5 %
Conde del Real Agrado Crianza 2013
-
Tempranillo 40 % - hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będącą podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa, pochodzi od „temprano”, co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce, z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobrą równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia, wrażenie gładkości i aksamitności smaku. Charakterystyczne aromaty to wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, śliwki, korzenie, przyprawy oraz skóra i ziemistość.
-
Garnacha 30 % - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie (drugie miejsce). Pochodzący z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z garnachy mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
Graciano 15 %, Mazuelo 15 %