African Horizon Merlot sweet Qualitätswein Südafrika Süss 2019
Merlot Marca Trevigiana I.G.T 2018
El Burro D.O. Terra Alta Blue 2017
El Burro D.O. Terra Alta Black 2016
El Burro DO Terra Alta 2017
Pineau Des Charente red APC Raymond Bossis
2017 Merlot Edelbeerenlese CIB, Qualitätswein D.O.C.C.
-
Bardzo późny zbiór – listopad, grudzień; ręczne, niewielkie zbiory.
Merlot – nazwa pochodzi od imienia kosa (Merle), który przepada za tym owocem. Prawdopodobnie pochodzi z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian. Daje wina łagodne, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Smak merlota, charakteryzuje się niską kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin. Wina z niego produkowane mogą mieć wyższą zawartość alkoholu. Świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
2017 El Burro – Premium Terra Alta D.D.O
-
Stare krzewy, ręczne, późne zbiory winogron.
Garnacha (50%) jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Merlot szlachetny szczep, pochodzący z Bordeaux. W kupażu dodaje alkoholu oraz łagodzi ostre smaki innych odmian. Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i małą zawartością tanin. Charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła.
-
Carignan francuski szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
+ Maduardo
2016 Maria De Moya Bobal Merlot Valencia
-
Perellada - białe grono pochodzące z Aragonii (ok. XIV w.), uprawiane głównie w Katalonii. Uważa się ja za najsubtelniejszy z trzech szczepów używanych przy produkcji musującej cavy (pozostałe to macabeo i xarel.lo). Parellada jest plenna, bardzo późno dojrzewającą. Tworzy także wina „spokojne”. Odmiana jest delikatna, w kupażach łagodzi wyrazisty charakter xarel.lo. W kupażach dodaje elegancji i miękkości. Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek. Utrzymuje wysoką jakość gron przy dużych zbiorach. Wina mają wysoką kwasowość, średni poziom alk., lecz brak im potencjału starzenia.
-
Airén - białe grono pochodzące z Hiszpanii (głównie Valdepeñas i La Mancha DO), gdzie stanowi około 30% wszystkich uprawianych gron. Szacuje się, że jest trzecią najpowszechniej uprawianą winoroślą na świecie. Winogrona cechuje opóźnione kwitnięcie a zarazem późniejsze dojrzewanie. Airén jest bardzo odporna na susze. Ponieważ winorośle pokrywają rozległe obszary, a hiszpańskiej trendy w produkcji wina zmierzają w kierunku czerwonym, ogromna liczba tej winorośli zostaje usuwana. W konsekwencji głównym zastosowaniem szczepu staje się użycie go do destylacji brandy.
-
Dzięki nowoczesnej technologii, takiej jak kontrola temperatury i fermentacji, z airén powstają świeże, wytrawne wina, przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Odmiana winogron produkuje jasnożółte, neutralne wino o wysokiej zawartości alkoholu. Pod wieloma względami hiszpańską odmianę można porównać do francuskiego ugni blanc, która również jest używana do produkcji koniaku.