-
Grenache - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Carignan - tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
-
Mourverdre - późno dojrzewająca i wrażliwa na suszę odmiana, w miarę dojrzewania wydobywa specyficzne aromaty wina. Bardzo jakościowa, dająca głęboki kolor i garbniki, które są w stanie udoskonalić na przestrzeni lat.
-
Cinsault - „podwójna” odmiana winorośli - winogrona i winogrona stołowe - jest trochę zaniedbana w tym terroir, ponieważ ma niski garbnik i słaby kolor. Przynosi jednak elegancję, owoce i finezję.
„Baron de Valéry” 2015
-
Grenache - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Carignan - tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
-
Mourverdre - późno dojrzewająca i wrażliwa na suszę odmiana, w miarę dojrzewania wydobywa specyficzne aromaty wina. Bardzo jakościowa, dająca głęboki kolor i garbniki, które są w stanie udoskonalić na przestrzeni lat.
-
Cinsault - „podwójna” odmiana winorośli - winogrona i winogrona stołowe - jest trochę zaniedbana w tym terroir, ponieważ ma niski garbnik i słaby kolor. Przynosi jednak elegancję, owoce i finezję.
Châteauneuf-du-Pâpe AC “Réserve Saint Dominique” 2014
-
Grenache 80 % - energiczna odmiana dominująca w Châteauneuf (60% upraw). Osiągając północną granicę w Vaucluse, ujawnia swój pełny potencjał, nadając jednocześnie lekko zabarwione wino, ale o wielkiej aromatycznej amplitudzie, gdzie można znaleźć nuty wiśni kirsch, śliwek i czarnej porzeczki.
-
Mourverdre 10 % - późno dojrzewająca i wrażliwa na suszę odmiana, w miarę dojrzewania wydobywa specyficzne aromaty wina. Bardzo jakościowa, dająca głęboki kolor i garbniki, które są w stanie udoskonalić na przestrzeni lat.
Syrah 7 % - odmiana, oprócz wspaniałego aromatycznego bogactwa, nadaje kolorytom i stopionym taninom. W kupażu z grenache i mourvèdre, tworzy wina truflowe.
-
Cinsault 3 %- Podwójna odmiana winorośli - winogrona i winogrona stołowe - jest trochę zaniedbana w tym terroir, ponieważ ma niski garbnik i słaby kolor. Przynosi jednak elegancję, owoce i finezję.
Ponadto w apelacji Châteauneuf-du-Pâpe dozwolone w uprawie są: muscardin, counoise, terret noir, vaccarèse oraz białe: clairette, bourboulenc, roussanne, picpoul i picardan.