-
85% Semillon - jest najczęściej sadzonym gronem w Bordeaux i ze względu na cienką skórkę i jej podatność na szlachetną pleśń, powszechnie stosowanym w przypadku win słodkich. Daje wina o złotym kolorze, dużym ciele, niskiej kwasowości i tłustej konsystencji. Dobrze dojrzewa w dębie.
-
10% Sauvignon blanc - w Bordeaux produkuje wina o wyraźnym aromacie zielnym, trawiastym i czarnego bzu. W coraz większym stopniu stosuje się go w przypadku pojedynczych odmianowych, wytrawnych białych win - jest jedynym wyjątkiem od zasady blendowania wszystkich win w Bordeaux. W kupażu, jego wysoka kwasowości doskonale łączy się z semillon. Dotyczy to szczególnie wielkich win słodkich.
-
5% Muscadelle - stanowi składnik w kupażu wytrawnych i słodkich win z Bordeaux, takich jak Sauternes. Rzadko stanowi więcej niż 10% mieszanki. Winogrona muscadelle nie należą do rodziny muscat, choć winogronowy aromat jej win może subtelnie muscaty przypominać.
Château Le Raz Blanc 2016
-
Sauvignon blanc - daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode, nie więcej niż kilka lat po zbiorach. w połączeniu z semillon i muscadelle daje najwspanialsze wina deserowe na świecie - Sauternes i Barsac. Charakterystycznymi cechami jest wyraźna kwasowość i aromaty świeżych owoców (jabłka, agrest, cytrynowa trawa, dziki bez, brzoskwinie, melon, ananas, papryka ) z wyraźną nutą mineralną i nierzadko nuty „kocich sików” Kontakt z beczką wzbogaca go o aromaty dymu, tostów, wanilii i masła. Najlepsze są wina młode. Doskonale komponuje się z chevre frais (kozi ser) i sushi.
-
Muscadelle - to biała odmiana winorośli. We Francji stanowi składnik w kupażu wytrawnych i słodkich win z Bordeaux, takich jak Sauternes. Rzadko stanowi więcej niż 10% mieszanki, która jest zdominowana przez sémillon i sauvignon blanc. Niektóre słodkie wina z Monbazillac mogą mieć większą proporcję. Winogrona muscadelle nie należą do rodziny muscat, choć owocowy aromat jej win może subtelnie muscaty przypominać.
-
Semillon - białe grono o złotej skórce pochodzące z Bordeaux, gdzie jest jednym z trzech dozwolonych białych odmian. Semillon jest łatwe w uprawie, odporne na choroby, dojrzewa wcześnie. Dojrzałe grona są dość ciężkie, o niskiej kwasowości i prawie tłustej konsystencji. Szczep ma wysoką wydajność. Dzięki podatności na botrytis cinerea, który to grzyb wysusza winogrona, tym samym koncentrując cukier, kwasy i aromaty w jagodach, stał się kluczem do produkcji słynnych słodkich Sauternes. Winogrona znalazły swój dom także w Australii.
Chateau du Levant 2014
-
85% Semillon - jest najczęściej sadzonym gronem w Bordeaux i ze względu na cienką skórkę i jej podatność na szlachetną pleśń, powszechnie stosowanym w przypadku win słodkich. Daje wina o złotym kolorze, dużym ciele, niskiej kwasowości i tłustej konsystencji. Dobrze dojrzewa w dębie.
-
10% Sauvignon blanc - w Bordeaux produkuje wina o wyraźnym aromacie zielnym, trawiastym i czarnego bzu. W coraz większym stopniu stosuje się go w przypadku pojedynczych odmianowych, wytrawnych białych win - jest jedynym wyjątkiem od zasady blendowania wszystkich win w Bordeaux. W kupażu, jego wysoka kwasowości doskonale łączy się z semillon. Dotyczy to szczególnie wielkich win słodkich.
-
5% Muscadelle - stanowi składnik w kupażu wytrawnych i słodkich win z Bordeaux, takich jak Sauternes. Rzadko stanowi więcej niż 10% mieszanki. Winogrona muscadelle nie należą do rodziny muscat, choć winogronowy aromat jej win może subtelnie muscaty przypominać.