Moscatell Grano Menudo La Mancha Qualitätsstufe D.O 2019
Beramendi Chardonnay Blanco do Navarra
-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego główne tereny upraw to Szampania i Burgundia, choć z powodzeniem uprawiany na całym świecie. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. W świeżym chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w beczkach nadaje winu bogatszy i bardziej złożony charakter. Powstają nuty zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi.
-
Muskat - król win słodkich. Należy do najstarszych uprawianych winnych szczepów. Jego historia sięga Starożytności. Pod nazwą muskat w różnych wariantach kryje się co najmniej 150 różnych szczepów i krzyżówek. Początkowo muskaty uprawiane były jako winogrona deserowe, jednak ze względu na intrygujące aromaty i dużą zawartość cukru w gronach zaczęto wykorzystywać je do produkcji win. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, kolendry, jaśminu, kwiatów lipy i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję, której nie sposób zapomnieć.
Ferris Sherry Cream Sweet Jerez-Xérès
-
Palomino Fino – główny szczep, z którego powstają sherry (wytrawne). Chociaż uprawia się ją także w innych miejscach, tylko na jasnej glebie albariza w okręgu Jerez daje tak wyjątkowe wyniki. Na duże, liczne i szerokie grona składa się wielka liczba jagód średniej wielkości, nieco spłaszczonych, o cienkiej skórce. Sprzedaje się je również jako owoce deserowe. Inną cechą charakterystyczną tego regionu jest sposób przycinania krzewów: pozostawia się dwie gałęzie - jedną krótką z jednym oczkiem i drugą, dłuższą, z siedmioma lub ośmioma oczkami. W następnym roku jest na odwrót. W ten sposób przedłuża się życie szczepu.
-
Muscat - najbardziej aromatyczny szczep świata. Pochodzi ze starożytnej Grecji i jest jednym z najstarszych istniejących. Muscat jest szczepem, z którego powstają wina w większości białe, słodkie i bardzo aromatyczne, o miodowo-muszkatelowym, lipowo-cytrynowym bukiecie. Mówi się nawet o tzw. typowych aromatach muskatowych, takich jak: skórka pomarańczowa, miód, rodzynki, kwiat lipy i sok winogronowy (bardzo rzadki aromat win).
-
Pedro ximénez: używane do produkcji słodkich odmian sherry, których bardzo słodki sok dodawany jest do sherry pozbawionej flory bakteryjnej. W ten sposób powstaje sherry Cream Podczas zbiorów winogrona suszy się przez dwa dni na słońcu, przez co dochodzi do powiększania się stężenia cukru.
„Esprit de Muscat” Rosé 2016
-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.
-
Muscat rouge – (Muscat Rouge à Petits Grains) to winogrono służące do produkcji białego wina. Należy do rodziny vitis vinifera. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego małego rozmiaru, gęsto zbitych jagód, a także od różowo czerwonego koloru skórki. W niektórych synonimach jest określany jako brązowy, szary lub fioletowy. Muscat Rose à Petits Grains to kolejna odmiana o jaśniejszym, różowawym kolorze skóry. Pochodzi z Grecji.
Domaine Ricardelle de Lautrec Caractẻre Muscat 2015
-
Muskat - król win słodkich. Należy do najstarszych uprawianych przez człowieka szczepów, którego sięga Starożytności. Występuje co najmniej 150 różnych, zazwyczaj spokrewnionych ze sobą szczepów i krzyżówek. Początkowo muskaty uprawiane były jako winogrona deserowe, jednak ze względu na intrygujące aromaty i dużą zawartość cukru w gronach zaczęto wykorzystywać je do produkcji win, początkowo głównie słodkich.
-
Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, cytryny kolendry, jaśminu, kwiatów lipy, gałki muszkatołowej i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję. Muskaty są również bogate w cukier, co tłumaczy ich powszechne wykorzystywanie do wytwarzania win słodkich, ale również podatne są na szlachetną pleśń, czego odzwierciedlenie spotkać można w winach z Alzacji i Tokaju. Ze względu na intensywny aromat, muskaty odgrywają ważną rolę jako składniki kupaży.
Avenue des Grands Champs de Vignes Muscat 2014
-
Muscat Blanc Petits Grains (muskat drobno jagodowy) - najszlachetniejsza odmiana z rodziny muskatów, dająca wina o największej finezji i jednocześnie czystości aromatów. Powszechnie uprawiana w całym basenie Morza Śródziemnego, Występuje również na Korsyce, w Roussillon, Grecji, Sardynii, Włoszech (moscato bianco, moscato d’asti, moscato giallo), Hiszpanii (moscatel de grano menudo) czy w Niemczech We Francji nosi na ogół nazwy związane z siedliskiem jak: muscat de frontignan czy muscat de lunel. Wcześnie dojrzewająca odmiana nieźle radzi sobie również na północy. Stąd jej obecność w Piemoncie, Alzacji czy w Niemczech (gelbermuskateller).
-
Muskat to król win słodkich. Należy do najstarszych uprawianych przez człowieka szczepów, którego sięga Starożytności. Występuje co najmniej 150 różnych, zazwyczaj spokrewnionych ze sobą szczepów i krzyżówek. Początkowo muskaty uprawiane były jako winogrona deserowe, jednak ze względu na intrygujące aromaty i dużą zawartość cukru w gronach zaczęto wykorzystywać je do produkcji win, początkowo głównie słodkich.
-
Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, cytryny kolendry, jaśminu, kwiatów lipy, gałki muszkatołowej i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję.
-
Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, cytryny kolendry, jaśminu, kwiatów lipy, gałki muszkatołowej i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję.