MIRAGLIO DOC BRINDISI NEGROAMARO ROSSO 2016
-
Starzone 5 miesięcy we francuskich,drewnianych beczkach
Negroamaro - (Nigramaro, Negro Amaro, Abbruzzese) znany jest już od VI w. p.n.e., ciemny, niemal czarny (negro) szczep występujący w południowej części Włoch, głównie w Apulii. Odznacza się wysoką zawartością alkoholu, wyraźnymi aromatami oraz lekką goryczką (której zawdzięcza nazwę: amaro - gorzki). Wina z niego powstałe często są soczyste i żwawe. W przeciwieństwie do szczepu primitivo, mają wyraźnie zaznaczoną kwasowość i nie są tak ciężkie. Negroamaro doskonale dojrzewa w beczce, która łagodzi jego taniny.
Marmorelle Rosso IGT Salento 2015
-
Negroamaro - znany jest już od VI w. p.n.e., ciemny, niemal czarny (negro) szczep występujący w pd części Włoch, głównie w Apulii. Odznacza się wysoką zawartością alkoholu, wyraźnymi aromatami oraz lekką goryczką (której zawdzięcza nazwę: amaro - gorzki). Wina z niego powstałe często są soczyste i żwawe. W przeciwieństwie do szczepu primitivo, mają wyraźnie zaznaczoną kwasowość i nie są tak ciężkie. Negroamaro doskonale dojrzewa w beczce, która łagodzi jego taniny.
-
Malvasia Nera di Brindisi jest zwykle używana przy produkcji win różowych, z których słynie Salento, a także w kupażach z innymi rodzimymi winogronami z tego regionu jak Negro Amaro i Susamaniello. Można ją znaleźć w wielu winach DOC. Niektórzy producenci wytwarzają wina odmianowe (100% malvasia nera). Odmiana jest dość odporna na wysokie temperatury, doskonale sprawdza się w regionie Pugli gdzie jest uprawiana. Ma cienką skórę dlatego wrażliwa jest na różne choroby, takie jak oidium i pleśń. Wina mają mocne taniny, alkohol i ciało. Brakuje jej nieco kwasowości.
JADDICO ROSSO BRINDISI DOC RISERVA 2013
-
Zbiory ręczne, do końca września.
Negroamaro (80%) - ciemny, niemal czarny (negro) szczep występujący w południowej części Włoch, głównie w Apulii. Odznacza się wysoką zawartością alkoholu, wyraźnymi aromatami oraz lekką goryczką (której zawdzięcza nazwę: amaro - gorzki). Wina z niego powstałe często są soczyste i żwawe z wyraźnie zaznaczoną kwasowością. Negroamaro doskonale dojrzewa w beczce, która łagodzi jego taniny.
-
Susumaniello (20%) - uprawiany jest prawie wyłącznie w Salento, w niewielkiej liczbie winnic w okolicy Brindisi. Zaliczany jest do najrzadziej występujących winogron na świecie. Winogron używa się do produkcji win czerwonych i różowych Często występuje w kupażu z negroamaro i primitivo. Klasyczne czerwone wino ma głęboki rubinowy odcień i aromat czerwonych jagód i śliwek. Bogatsze, bardziej skoncentrowane wina ukazują pikantne, pieprzne aromaty ciemnej czekolady. Cechą charakterystyczną winorośli jest niezwykle głęboka, bardzo ciemna barwa.
IGP Salento Negroamaro 2013
-
Zbiory ręczne w trzeciej dekadzie września Starzenie w dębowych beczkach przez 12 miesięcy.
Negroamaro - znany jest już od VI w. p.n.e., ciemny, niemal czarny (negro) szczep występujący w pd części Włoch, głównie w Apulii. Odznacza się wysoką zawartością alkoholu, wyraźnymi aromatami oraz lekką goryczką (której zawdzięcza nazwę: amaro - gorzki). Wina z niego powstałe często są soczyste i żwawe. W przeciwieństwie do szczepu primitivo, mają wyraźnie zaznaczoną kwasowość i nie są tak ciężkie. Negroamaro doskonale dojrzewa w beczce, która łagodzi jego taniny.
IGP Salento Negroamaro Rosso Ausilio 2016
-
Zbiory ręczne w trzeciej dekadzie września Starzenie w dębowych beczkach przez 3-4 miesięcy.
Negroamaro - znany jest już od VI w. p.n.e., ciemny, niemal czarny (negro) szczep występujący w pd części Włoch, głównie w Apulii. Odznacza się wysoką zawartością alkoholu, wyraźnymi aromatami oraz lekką goryczką (której zawdzięcza nazwę: amaro - gorzki). Wina z niego powstałe często są soczyste i żwawe. W przeciwieństwie do szczepu primitivo, mają wyraźnie zaznaczoną kwasowość i nie są tak ciężkie. Negroamaro doskonale dojrzewa w beczce, która łagodzi jego taniny.