-
Palomino Fino – główny szczep, z którego powstają sherry (wytrawne). Nazwę swą zawdzięcza Fernanowi Yánez Palomino, chorążemu wojsk Alfonsa X Mądrego. Odmiana ta, uprawiana w regionie od bardzo dawna. Chociaż uprawia się ją także w innych miejscach, tylko na jasnej glebie albariza w okręgu Jerez daje tak wyjątkowe wyniki. Szczep ten jest doskonale przystosowany do wilgotnego, ciepłego klimatu atlantyckiego. Na duże, liczne i szerokie grona składa się wielka liczba jagód średniej wielkości, nieco spłaszczonych, o cienkiej skórce.
-
Sprzedaje się je również jako owoce deserowe. Inną cechą charakterystyczną tego regionu jest sposób przycinania krzewów: pozostawia się dwie gałęzie - jedną krótką z jednym oczkiem i drugą, dłuższą, z siedmioma lub ośmioma oczkami. W następnym roku jest na odwrót. W ten sposób przedłuża się życie szczepu.
-
Pedro ximénez: używane do produkcji słodkich odmian sherry, których bardzo słodki sok dodawany jest do sherry pozbawionej flory bakteryjnej. W ten sposób powstaje sherry Cream Podczas zbiorów winogrona suszy się przez dwa dni na słońcu, przez co dochodzi do powiększania się stężenia cukru.
Ferris Sherry Cream Sweet Jerez-Xérès
-
Palomino Fino – główny szczep, z którego powstają sherry (wytrawne). Chociaż uprawia się ją także w innych miejscach, tylko na jasnej glebie albariza w okręgu Jerez daje tak wyjątkowe wyniki. Na duże, liczne i szerokie grona składa się wielka liczba jagód średniej wielkości, nieco spłaszczonych, o cienkiej skórce. Sprzedaje się je również jako owoce deserowe. Inną cechą charakterystyczną tego regionu jest sposób przycinania krzewów: pozostawia się dwie gałęzie - jedną krótką z jednym oczkiem i drugą, dłuższą, z siedmioma lub ośmioma oczkami. W następnym roku jest na odwrót. W ten sposób przedłuża się życie szczepu.
-
Muscat - najbardziej aromatyczny szczep świata. Pochodzi ze starożytnej Grecji i jest jednym z najstarszych istniejących. Muscat jest szczepem, z którego powstają wina w większości białe, słodkie i bardzo aromatyczne, o miodowo-muszkatelowym, lipowo-cytrynowym bukiecie. Mówi się nawet o tzw. typowych aromatach muskatowych, takich jak: skórka pomarańczowa, miód, rodzynki, kwiat lipy i sok winogronowy (bardzo rzadki aromat win).
-
Pedro ximénez: używane do produkcji słodkich odmian sherry, których bardzo słodki sok dodawany jest do sherry pozbawionej flory bakteryjnej. W ten sposób powstaje sherry Cream Podczas zbiorów winogrona suszy się przez dwa dni na słońcu, przez co dochodzi do powiększania się stężenia cukru.
Sherry Pedro Ximenez Cream Mantilla-Moriles
-
Palomino Fino – główny szczep, z którego powstają sherry (wytrawne). Nazwę swą zawdzięcza Fernanowi Yánez Palomino, chorążemu wojsk Alfonsa X Mądrego. Odmiana ta, uprawiana w regionie od bardzo dawna. Chociaż uprawia się ją także w innych miejscach, tylko na jasnej glebie albariza w okręgu Jerez daje tak wyjątkowe wyniki. Szczep ten jest doskonale przystosowany do wilgotnego, ciepłego klimatu atlantyckiego. Na duże, liczne i szerokie grona składa się wielka liczba jagód średniej wielkości, nieco spłaszczonych, o cienkiej skórce.
-
Sprzedaje się je również jako owoce deserowe. Inną cechą charakterystyczną tego regionu jest sposób przycinania krzewów: pozostawia się dwie gałęzie - jedną krótką z jednym oczkiem i drugą, dłuższą, z siedmioma lub ośmioma oczkami. W następnym roku jest na odwrót. W ten sposób przedłuża się życie szczepu.
-
Pedro ximénez: używane do produkcji słodkich odmian sherry, których bardzo słodki sok dodawany jest do sherry pozbawionej flory bakteryjnej. W ten sposób powstaje sherry Cream Podczas zbiorów winogrona suszy się przez dwa dni na słońcu, przez co dochodzi do powiększania się stężenia cukru.